ROZHOVOR

 

Elektrabel & Pavel Krejdl: "Techno fakt zas tak často neslyšíš..."

Severočeská jablonecko-liberecká Technørd crew bude 11. března 2022 hostovat v pražském klubu Cross a bude jí ten večer patřit spodní stage nazvaná "Darkroom". Hosty Technørd showcase budou dobře známý a úspěšný domácí producent Elektrabel a legenda českého DJingu Pavel Krejdl, kteří vystoupí s naprosto novým live projektem. A právě pro ty jsme si připravili tucet otázek, které jsou víc než aktuální. Přejeme fajn čtení!

 

Kluci, několik let jsme se neviděli, ale i tak z různých stran a sociálních sítí se ke mně v posledních dvou letech dostává info, že se něco začalo dít. Nejdříve ten super DJ mix na SoundCloudu, chvíli nato tracky na Bandcampu! Byli jste spolu v karanténě, léčili se s covidem, nebo jak k tomu došlo?

Pavel: Kolem Kovo_shrotu se akce dějou už dlouhý roky. Jen někdy jsme vidět míň, někdy víc. V poslední době hlavně díky covidu, kdy jsme byli nuceni být hodně doma a bez akcí, jsme pocítili nutnost to tady trochu nakopnout. A jelikož já měl vždycky rád Bélovu tvorbu, a chtěl jsem to spojit s mojím mixováním, tak jsme se pustili do tvoření společně. Začali jsme spolu dělat tracky a propojovat live hraní s mixem. DJ mix "Dead Or Alive" vzniknul už v půběhu covidu, po návštěvě nemocnice, kde jsem byl na opearci. Jako booklet k mixu jsem použil obrázek z rentgenového snímku, pořízeného při hospitalizaci.

Béla: Všechno to odstartovalo vlastně spontánně už někdy v roce 2020. Začali jsme se vice scházet ve studiu a shodou okolností v tu chvíli padly všechny akce. Začali jsme dělat spolu i tracky a padlo slovo na to, že by bylo dobrý to live propojit s mixem. Dali jsme tady hlavy dohromady, každý k tomu dodal to svoje a řekli jsme si, že by to mohlo takhle nabrat ještě víc energii. Myšlenkou projektu je prezentovat především původní českou muziku, která trochu neprávem zůstává někdy v pozadí té zahraniční. Chceme naší prezentací české produkce vrátit celkově důstojnost domácí tvorbě a více ji dostat do povědomí lidí.

Pavel Krejdl + Elektrabel

Elektrabel a Pavel Krejdl jsou na české scéně notoricky známá jména. Pro mladé na akcích to může být vnímáno prostě "oldschool", ale co si máme představit pod projektem Elektrabel & Pavel Krejdl (live) v roce 2022?

Pavel: Osobně cítím změnu především v tom, že jsem v Čechách neviděl, že by někdo prezentoval českou tvorbu formou live a DJ mixu dohromady. Zadruhé půjde hlavně o českou muziku! Tahle pointa mi přijde tvůrčí a pro mě zásadní. Chceme tím, že do live hraní přidáme živý DJ mix, vytvořit úplně novou dimenzi žívého vystoupení a ještě víc ho prostě nakopnout.

Viktor: Jde hlavně o to, vytvořit rozmanitými tracky celistvý příběh plný energie z něčeho, na čem jsi třeba rok a více pracoval. Podle mého je to prostě efektivní spojení geniálního a dokonalého. :)

Béla: Pro naše vrstevníky na tom bude zajímavá ta kombinace DJ setu a nějaké zpestření z live setu z hardware mašinek. Pro mladší to bude vlastně stejné, ale už se nikdy nevymaníme z toho algorytmu, který máme vžitý, že jsme do techna pronikli v nějaké době a to nás ovlivnilo. Mě zvukově a Pavla v DJské technice, výběru tracků a vkusu. A to se nám už nikdy nezmění, to je dané generací. Každá generace poslouchá něco. Tím, že my jsme spojili dvě techniky prezentování a přednesu muziky, jsme ji vlatně ozvláštnili tak, aby byla pro publikum snadněji konzumovatelná, a aby ji prostě snadněji "baštili". :)

Starší techno-generace asi bude vědět, co byl a je Kovo_shrot, ale pro ty ostatní bych vás požádal o stručné představení. Aby si někdo nemyslel, že jste si v Praze otevřeli pobočku Severočeských Sběrných Surovin a ládujete se železem...

Viktor: Celý Kovo_shrot vzniknul přesně před dvaceti lety v únoru. Na první párty hráli DJ Agent, Matrix, Vojtech a byla na vysokoškolských kolejích. Zavřeli jsme se do klubu, udělali jsme veškeré dekorace a akce se jmenovala Xtermin8. První Kovo_shroty byly vlastně privátní mejdany, kde se skoro všichni znali. Každý dostal najíst, napít, byli jsme uzavřená komunita přátel, přátel techna.

Pavel: Postupně akcí bylo víc a já jsem si vzal na starosti samotnou oraganizaci. Hledal jsem zajímavá a výjimečná místa, kde by se párty daly uspořádat. Chodilo nám nejdříve 80, potom až 200 lidí a tím, že to byly akce nepravidelné a jen občasné, tak na ně chodili i lidi, kteří neposlouchali výhradně techno, ale věděli, že tam potkají fajn známé a kámoše. Věděli, že tam uslyší hudbu, na kterou čekají, a kterou zas tak často neslyší, myslím tím techno. Je to podobný jako v současnosti. Techno fakt zas tak často neslyšíš... :)

Kdo z vás v dětství jezdil se sběrem? Pamatujete Železné soboty?! .)

Pavel: Samozřejmě, já jel papír!

Viktor: Hele všichni jste šumaři! Bylo to v papíru teda. Já byl hrozně vzornej žák, ale byl jsem hajzlík. Táta vždycky zařídil, že naložil šestitunovou Ávii a se ségrou jsme to vždycky vyhráli.

Pavel: O podvodech se nebavme! :)

Béla: Já jsem to obcházel jen lehce. Otec měl známého v elektře, takže všechny obaly od ledniček a mrazáků mi tam skladoval. Dostal jsem pokaždé echo a frčel s tím do sběrny. Zisk šel všechen do mě. :)

Pochopil jsem, že vaše živé vystoupení nebude jen chladné klikání myší a strnulý pohled do Abletonu. Pokuste se popsat způsob vašeho hraní a jak celé live vystoupení projektu Elektrabel & Pavel Krejdl budete realizovat. Máte nějakým způsobem rozdělené role?

Béla: My jsme sice staří dědci, ale můžeme to popsat moderně a současně, že je to tajné!

Viktor: Já budu kluky pozorovat a hlídat jako vždy! Je to live a prostě dopředu přesně nemůžeš vědět nic. Na jedné straně máš jednoho, co to tam bezešvě mixuje a druhý, když ho něco napadne, tak to tam prostě v tu chvíli zkroutí. Fakt nikdy nevíš, co z toho vyleze!

Viktor
Hrajete na 100% vlastní a původní produkci, nebo si půjčujete nějaké "segmenty" i jinde? Ptám se, protože Pavel Krejdl je především DJ a hrát produkci někoho jiného je normální.

Pavel: Když hraju někdy i sám, tak tam používám jak cizí produkci, tak naše tracky. Když hrajeme s Elektrabelem společně, tak používáme hlavně naše věci. Materiálu je dost!

Béla: Nebráníme se používat materiál jiných umělců, ale zatím to tak není. On je pak totiž často problém to spojit zvukově, aby nám to sedělo do našeho soundu.

Ale zpátky k vydavatelství Kovo-shrot. Nedávno jste tam vydali album "KS Beatches". Kdo jsou všechny ty holky od Bernardetty po Yashecku? Čí jsou to děvky? Společný, nebo co je to za materiál?

Pavel: Tyhlety děvky, o těch ti poví Víťa, majitel nevěstince, do toho my nebudeme kecat...

Viktor: Vždycky, když nějaká odpadla, tak jsme si vzali jen její jméno, abychom ji oživili. Je to takové requiem za ty všechny... Prostě sekla s řemeslem, tak jako "odchodné" dostala písničku. Vždyť všechno jsou to romantický songy a k některým se váže fakt extra příběh, občas je to pěknej blábol...



Když jsme u těch bab... Jedna speciální otázka na Pavla: Jak se jmenujou všechny Tvoje kočky?

Pavel: Mám je vyjmenovat, jo? Hmmm tak: Šelma, Mazlík, Šíša, Kukyna, Mia, Sandy, Voráček zvaná Vory, Robin, Kájina, Jaruška. Máme devět koček plus dvě. Jedna se nevrátila, jedna umřela. Devět koček, takže 9K.

Další dotaz je zase extra pro Elektrabela: Zajímá nás Tvoje elektro-motorka. Jak jsi k ní přišel a jak tě napadlo si takovej stroj pořídit?

Béla: Já jsem před revolucí a chvíli po revoluci závodně jezdil bicross. Ale od té doby se tenhle sport radikálně změnil. Na stará kolena jsem si říkal, že bych se mohl pustit do nějakého sportu. A tohle mi bylo nejblížší, když jsem to už jednou dělal. S mojí výškou je ale problém pořídit si správné kolo. Hledal jsem nějaký kompromis a zjistil jsem, že mě už nebaví to šlapání. A tak jsem začal řešit elektrokola. Nějakou oklikou jsem se dostal i k tomu, že existují motorky na motokros, které jsou elektrické. V tom jsou zase nějaké varianty, které jsou od klasického elektrokola až po motorku. No a díky tomu, že bydlím v činžáku a nemám garáž, jsem si vybral variantu mezi motorkou a kolem. Váží to 45 kg, většina komponentů je cyklistická a je to vlastně kolo, které má motor a já nemusím šlapat. Garážuju to tak, že to postavím na zadní kolo do sklepa a hotovo. Kvůli tomu jsem se rozhodl pro variantu elektrické motorky...

Daho, Pavel Krejdl, Elektrabel
Poslali jste nám svoje nový tracky s komentářem, že s tím doma můžeme strašit děti, takže fakt moc díky. Ale mám pocit, že naše děti už v téhle oblasti nic moc nevyděsí... A co vy, co vás děsí víc? Covid, ČEZ, nebo Age Of Love - "The Age Of Love" (Charlotte de Witte & Enrico Sangiuliano remix)?

Viktor: Chvála bohu, tohle jsem neslyšel...

Pavel: "Age Of Love" jedině originál. To je od mládí moje srdcovka. Ten remix jsem neslyšel a snažím se tady těma věcma nezapatlávat. Covid moc neřeším, neřeším očkování, či neočkování. Hlavně ať už to skončí a může se jít dál. Díky covidu jsme všichni dlouho nehráli a chybí nám kontakt s lidma. Ať už je dobře!

Béla: Neslyšel jsem to, kde bych k tomu přišel?!

Kluci, když jsme u toho zděšení... Hrajete už řadu let. Znáte ten moment, kdy za vámi přijde někdo a chce něco zahrát? Taky to máte rádi? Jak jste na to připraveni? Když za vámi v minulosti někdo přišel, ať něco zahrajete na přání, co nejšílenějšího to bylo?

Béla: Slyšel jsem spoustu úžasných historek na toto téma, ale mně se stávaly takové ty standardní, že jsi na nějakém žánrově vyhraněném večírku a přijde náhodný návštěvník a střelí něco úplně mimo. To přejdeš, to je v pohodě. Ale pak se i jednou stalo, že přišel kluk a řekl: "zahraj něco, aby holky tancovaly". To ti totálně překope vnímání celého večera, protože to v tu chvíli dávalo smysl. On defacto přišel s konkrétním návrhem, jak to celé máš vlastně zachránit, protože když tancujou holky, tak tancujou i kluci. Tak a v tu chvíli to byla klíčová otázka, co hrát vlastně dál.

Viktor: Já paradoxně byl ten, který si o ty tracky říkal, ale bylo to proto, že jsem věděl, co s sebou Pavel má v bagu.

Pavel: Je fakt, že se stalo několikrát, že jsem řekl: "hele Viktore, stoupni si tady a dávej mi desky". Protože se mi nechtělo přemejšlet a byl jsem našláplej, chtěl jsem rychle mixovat a nechtěl se brzdit vybíráním desek.

Pavel Krejdl, Elektrabel, Viktor, Daho

V Crossu bude dost z nás slavit narozeniny... Na jakej drink vás tedy můžou fanynky a "beatches" pozvat?

Pavel: Já mám rád domácí slivovici, tak jestli někdo má domácí slivovici, tak si ji s ním moc rád dám! Nebo Tulamorčičku, jo tu bych si určitě dal... :)

Béla: Za mě může být i zahraniční. Baví mě i lokální pálenky.

Viktor: Ideální je Borovička a grepový džus.

Béla: To se přidám!

 

Ptal se daho v únoru 2022.

foto: archiv

Nový projekt Elektrabel & Pavel Krejdl live se představí 11. března na akci Technørd Darkroom v klubu Cross.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016