ROZHOVOR

 

EQIP: "Texty jsem začal psát z nudy..."

Tuzemská hip hopová scéna nabízí celou řadu zajímavých projektů a uskupení. Některé posluchačům více známé, jiné nikoli. My jsme si nedávno popovídali s Michalem, který stojí za projektem EQIP. Jak se dočtete o pár řádek níže, Michal se na scéně pohybuje už pěkně dlouho. Vyšlo mu také debutové album "Ze Stínu", jež sklidilo kladná hodnocení a vneslo na scénu svěží vítr. Takže kdo je EQIP a co chystá v následující době, to se dočtete v našem rozhovoru...

 

Michale, než začneme, tak jedna odlehčující otázka. Jak se ti daří?

Není moc věcí, na který bych si mohl stěžovat. Daří se dobře...

Ty nejsi v hip hopu žádným nováčkem... Dokázal bys říct, jak dlouho se už na scéně pohybuješ?

Už to pár let bude... První věc jsem nahrál v roce 2004 a na podium jsem se postavil poprvé v roce 2006, takže asi tak deset let.

Eqip

Jak vzpomínáš na své začátky jako MC?

Texty jsem začal psát z nudy na intru v době, kdy jsme měli povinnou hodinu a půl na učení. Psal jsem do několika instrumentálek, který jsem měl nahraný na kazetě tak, že jsem si přehrál několik minut, něco napsal, přetočil a zkusil si to zarapovat, jak to jde do rytmu. Za nějakej čas mě pozval ARS ze Sušice, kam jsem chodil na školu, do jejich zkušebny. Bylo to asi první místo na Šumavě, kde se dalo scházet a rapovat. To bylo asi to největší nakopnutí! Potom jsem se seznámil s klukama z právě se formující crew Non Limit a začala nová etapa. Vším jsme si museli projít od nuly, ale stálo to za to.

Pocházíš z Klatov na západě Čech. Jak to vypadá s tamější scénou?

Pokud máš rád rock, nebo takový ty oldschool diskotéky, tak jsou Klatovy ideální místo, kam jet pařit. Občas tam proběhnou i zajímavý akce.

Eqip
A mohl bys nám představit nějaké další zajímavé hudebníky nebo projekty, které podle tebe stojí za pozornost?

Jsem součástí West Point Music, což je sdružení, který zahrnuje spoustu zajímavých projektů hlavně ze západu Čech. Dál můžu zmínit kapelu BT´n´J, se kterou jsem spolupracoval na mé desce v tracku "Už napršelo". Kdo navštívil nějakou z mých posledních show, mohl si všimnout Grizzyho, kterej mě doplňuje na mikrofonu. Moc si cenim, jak k týhle roli přistupuje...

Dříve jsi hrával i se sušickou kapelou Non Limit. Jak dlouho trvala tato spolupráce a co všechno jste za tu dobu dokázali? Spolupracujete i nadále?

Jak už jsem zmiňoval, s Limitem jsem byl od roku 2006, když vynechám pauzy, tak to odhaduju něco přes 5 let. Dokázali jsme vybudovat celkem slušnou základnu pro rap a rapový akce na Šumavě.




Ty se ale krom rapu věnuješ i produkci. Děláš čistě hip hopové beaty, nebo od tebe můžeme slyšet i jiné styly?

To, co pouštím ven, jsou většinou věci pro moje projekty, takže jsou dělaný pro rap. Jinak mám na harddisku směs všeho možnýho. Baví mě spíš klasičtější věci jako funky, dub, electro, mám rád zvuky starejch kláves a tak...

Loni jsi vydal debutové album "Ze Stínu", které bylo velmi dobré. Jak dlouho jsi na něm pracoval a kdo všechno se na něm podílel?

Díky. To album jsem dělal asi 2 roky, ale je pravda, že tam jsou texty nebo nápady i 5 let starý. Na albu se podílela celá řada lidi. Cokez, Rake, AL-ESH, DoZiKuR, Erobeo, BT´n´J, Pablo Diablo (DeZrechts), DJ Barny, ale třeba i dětskej sbor V. Steinerové.

K tomuto albu vznikly i dva videoklipy, a to konkrétně ke skladbám "Volnost" a "Víme, kde ty párty jsou". Jak dlouho ti zabralo natáčení, a co bylo na něm nejobtížnější?

Natáčení samotný proběhlo u obou věcí za dva dny, těžší byla potom postprodukce.
"Volnost" jsem si střihal sám a "Párty" dělal David z BT´n´J. V klipu "Víme, kde ty párty jsou" je spousta hranejch scének, taneční choreografie, fireshow, parkour a další věci, který byly náročný na koordinaci všech lidí, kteří se na tom podíleli. Velký díky jim za to!




Kde čerpáš inspiraci pro svou tvorbu?

Většinou se snažim najít nějakej klíč, podle kterého můžu postupovat při psaní. Třeba titulní track "Ze Stínu" mě napadl, když jsem psal, a na papíru mi tancovaly stíny z listů stromu před oknem. Při tracku "Pro Gurmány" mě inspirovaly všechny ty stupidní pořady s vařením. "Nánosy štěstí" jsou takový paradoxy, kterýma si lidi komplikujou vlastní život. Snažim se, aby moje tvorba nebyla jen jedno téma s různejma názvama.

Se kterým MCm nebo producentem bys rád v budoucnu spolupracoval?

No, i když se to nezdá, tak je do mýho projektu "EQIP-sound" zapojena spousta lidí. Budu rád, když tyhle spolupráce budou pokračovat dál. Ale jinak bych se nezlobil za beat od Wiche nebo "featuring" od Mcs, kteří mě inspirovali a provázeli v mých začátcích. Teď mě napadají třeba LA4, Eurodel, Vec, Kato... Velkou radost mi udělala spolupráce s Pablem Diablem z DeZrechts, která probíhala na výborný vlně.

Vzpomeneš si na track, který tě dostal k hip hopu? Kdy sis řekl, že hip hop bude to pravé?

To bude "V rytmu THC" od Divokýho západu. :)

Eqip
Které album nebo alba tě v poslední době nejvíce zaujala?

Yellawolf – "Love story", The Four Owls ‎– "Natural Order", Joey Starr & Nathy - "Caribbean Dandee", Wiz Kalifa – "Rolling Pappers".

A která deska je pro tebe srdcovou záležitostí?

Foreign Beggars - "United Colours Of Beggattron", Evidence - "Cats and Dogs", Marco Polo - "Port Authority", Vec – "Stereo Farbo Slepo", P.H.A.T. - "Frekvence P.H.A.T.", Separ - "Buldozer" a další...

Co poslouchá EQIP ve svém volném čase?

Podle nálady, jak už jsem zmínil, mám rád Boombap, funky, ale i věci jako RATM, Korn, Soufly, Guano Apes... Jindy si zas pustim nějakej relax, třeba projekt RATATAT mě hodně baví. No a když dlouho dělám na nějakým mixu, tak je nejlepší muzikou ticho!

Jak bys ohodnotil českou hip hopovou scénu a kam se podle tebe bude dál ubírat?

Abych pravdu řekl, tak ani nevim...

Eqip
Které české a zahraniční interprety se podle tebe vyplatí sledovat? Určitě máš nějaké oblíbence...

Z českých mě teď napadají Pio Squad a těšim se na jejich novou desku. Jinak West Point Music, Strana Východna, Prago Union, DMGroove, De Zrechts, Black Wood Records. No a za hranicema třeba Foreign Beggars, Yellawolf, Flatbush Zombies, Wiz Khalifa.

Jaké máš plány do budoucna a čeho se od tebe můžeme dočkat v nejbližší době?

V současný době vzniká u mě ve studiu novej projekt. Ale o co jde, ti ještě neřeknu. Vše vypustíme ven, až bude správná chvíle. Myslím, že tak za tři měsíce zveřejníme, o co jde, a kdy to vyjde.

Můžeš vypíchnout nějaké koncerty, kde tě můžeme v blízké době slyšet live?

17.12. hraju jako DJ na Vánočním Jamu parkourový skupině Freelance People v Klatovech. Další akce budou v příštím roce a doufam, že jich bude co nejvíc.

Co bys vzkázal našim čtenářům na závěr?

Díky, že jste si našli čas na přečtení tohoto rozhovoru a mrkněte na www.eqip-sound.net, kam posílám novinky, a na facebook. Díky!

Díky za rozhovor a ať se daří!


Ptal se stanjah v prosinci 2016.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016