ROZHOVOR

 

Touster Production: "Good Bye Touster..."

Touster končí! Tato zpráva se jednoho dne začala šířit na sociální síti s takovou rychlostí, že člověk ani nedokázal pořádně zareagovat. Touster, klub na Palmovce, klub, jenž přinesl na taneční scénu v Praze opravdu svěží vítr, silná jména, velké mejdany a nekončící zábavu, bude muset k poslednímu březnovému víkendu uzavřít své legendární prostory... Co se bude dít dál? Kam se přesune celkem početná základna clubberů a budeme se moci těšit na novější, větší a lepší prostory? Zkuste si přečíst rozhovor s těmi, jež za celým Touster klubem stáli, stojí a stát nepochybně budou!

 

Kluci (přítomni jsou DJ Subgate, Márty Fish, Štěpán Tokátko Ježek a kameraman Karel Kolařík), rád bych se podíval na začátek. Jak a kdy se vlastně zrodila myšlenka vrhnout se na znovuoživení klubu Touster? Kdo byl původcem té myšlenky a iniciátorem tohoto rozhodnutí?

Štěpán: O klub Touster se předtím staral Lukáš Čermák. On to tu měl celé tehdy na starosti a postupem doby už tomu nemohl a ani nehodlal věnovat tolik času a chtěl jít jinou cestou. Klub tak pomalu začal upadat a ani se tu nekonaly žádné větší akce. Lukáš pak nabídnul, že vedení Tousteru někomu předá, někomu, kdo se o to začne starat. Toho se ze začátku chytil jakýsi týpek z Karlových Varů, ale ten to vedl úplně špatným směrem, to byla první změna. Posléze naštěstí přišel do Tousteru Wilda a ten to vede dodnes a naprosto perfektně. Od té doby se datuje naše produkce a naše začátky v klubu.

čéša + Touster Production

Takže pod vedením Wildy jste se postupem času rozrůstali do týmu. Kdo z vás je tu tedy služebně nejmladší, a kdo byl naopak ten první?

Štěpán: Nejstarší jsem tu asi já, protože už když to pouštěl Lukáš prvně, tak mě doporučil jako spolehlivého člověka, který tu už předtím působil a dělal tu mejdany. Takže jsem tu rozjížděl tu "produkci" jako první a zároveň jsem u toho měl ještě i svou práci...

Márty: Druhý asi já... Já byl ale první, který tu působil na ten hlavní úvazek jako provozní a nastálo. Štěpán tu tehdy dělal hodně pro Touster, ale zároveň měl i svou normální práci.

Karel: Já se k tomu dostal posléze jako třetí. Také jsem měl své zaměstnání a pro Touster jsem v podstatě začal pracovat z čistého fandovství. Natáčel jsem tu videa a nakonec to přerostlo v reálné zaměstnání.

Subgate: Když jsem byl ještě upíchnutý ve Studiu, tak se plánovalo, že pro Touster budu dělat hlavně ten label. Nakonec se z toho vyvinula spolupráce na hlubší úrovni. Tudíž od řijna jsem přešel naplno sem, ale na Studio jsem nezanevřel, co se týče propagace, psaní tiskovek a dalších činností spojených s PR.

Štěpáne, pro tebe to byl asi splněný sen, že? Dělat pro klub, hrát v něm muziku a žít si svůj sen. Co pro tebe působení tady znamenalo/znamená?

Štěpán: Tak určitě... Hudba a párty všeobecně jsou pro mě životní naplnění. Dělat to, co mám rád a dělat to v takovém klubu. Pártyživot, to je to, co mě baví a hrozně si to užívám. Snad mě to bude bavit ještě hodně dlouho!

Karle, ty jsi měl před Tousterem své normální povolání, že? Co to přesně bylo? Vím, že jsi měl hrozně moc práce, než jsi vše uzavřel a nastoupil naplno do Tousteru... Jak to ve výsledku hodnotíš? Byl to pro tebe životní posun kupředu?

Karel: Mou činností před tím vším byla správa nemovitostí. Staral jsem se o bližší soukromí lidí. O jejich byty, domy, technické zajištění provozu a tak celkově. Ono to bylo celkem náročné, hlavně na psychiku - každodenní jednání s lidmi, setkávání se s nimi a vše kolem. Vstup do Tousteru pro mě byla obrovská radost a splněný sen. I když je to někdy stejně náročné, možná i náročnější, děláš něco srdcem a něco, co tě baví, a to je hrozně fajn. Někdy si to vybírá svou daň, ale nakonec to děláš stejně pořád a strašně rád...

Touster Production

Márty, ty si občas posteskneš, že to je velká řehole, někdy je ti líto, jak je to s klubovou scénou u nás, ale je na tobě vidět, že se fakt snažíš a děláš to srdcem. Když se zamyslíš, vzal bys to znovu, kdyby ti to někdo nabídnul?

Márty: To se jenom tak zdá... No, někdy tak vypadám, ale víš co, ono není snadné mít na sobě tu zodpovědnost a mít pod sebou tuhle sebranku, tyhle rebely, nebo jak to nazvat... (Subgate: "pankáče, ty vole... My jsme bohémové, vole...") Tohle všechno jsou ale jen maličkosti, když se na to podívám zpětně, určitě bych to vzal zase - byla to výzva a já ji přijal. Nyní tu dělám provozního manažera a jsem za to hrozně rád.

Ondřeji, ty jakožto DJ, jsi byl spojovaný s týmem Studio54, a to nejen s hraním, ale dělal jsi tam i provozáka. Rozhodnutí jít do Tousteru určitě nebylo snadné, ale nyní se tu rozvíjíš po všech stránkách. Jak to vidíš ty? Řekni nám něco i o produkci a škole DJingu, která se v Tousteru také dělá...

Subgate: Když tehdy přistála na stůl ta nabídka, tak jsem docela dlouho rozmýšlel, zvažoval jsem všechna pro a proti. Zároveň jsem ale vždy věděl, že se chci rozvíjet produkčně a že mi to tu bude umožněno. Nejen tím studiem, které mi vybudovali vedle, ale i v rámci akcí, které jsem měl v hlavě. A tím, že jsem to finančně nechtěl moc brát jen na svá bedra, bylo skvělé mít support ze strany Tousteru, jelikož o tu muziku měli a mají skutečný zájem. Každopádně rozhodnutí to opravdu nebylo snadné. Já se chtěl i tak trochu zbavit té starosti o gastro, o ty bary a o zaměstnance, což v tomto rázu, když v tom děláš od dvaceti, tak si chceš "odpočinout". Ono je to fakt únavné a chceš zodpovídat hlavně sám za sebe a své činy. A tady máš najednou celý tým a krásně se doplňujeme a spolupracujeme. (smích)

Jak probíhá takový běžný den člověka, který pracuje pro klub a musí se ohánět, aby byl vidět, slyšet a hlavně - aby do něj dorazilo co nejvíc lidí?

Márty: To záleží na tom, jestli se jedná o všední den, nebo víkend. (smích) Hlavně to starání se o zázemí, dodavatele, zásobení barů a tyhle věci. Hodně řešení mám hlavně s kluky přes den, co se týče plánování akcí atd. Dost je taky kontroluji, to je moje hlavní pracovní náplň... (smích)

Štěpán: Dost se staráme o reklamu tak, aby byl Touster vidět. O víkendech, když má někdo službu, tak tam probíhá zase kontrola všeho kolem DJů, starání se o funkčnost klubu, aby jela klimatizace, aby ten večírek probíhal bez problémů.

čéša + Touster Production

Karel: U mě je to standardně o tom, že se tu starám hodně o techniku. Musím kontrolovat mixážní pult a zvuk, aby bylo vše v pořádku. Celé zázemí klubu, záchody počínaje a lasery konče. O víkendu mám na starosti hlavně to natáčení a jediný volný den mám v neděli. To je v týdnu jediný den, kdy si mohu odpočinout, vypnout a nic nedělat.

Subgate: Vesměs se nyní se Štěpánem staráme o plánování akcí, o booking atd. Původní myšlenka byla taková, že já si vezmu na starosti hlavně to studio v rámci Touster Production a label, kde se bude vydávat moje muzika. S tím vším na to měla navázat škola pro začínající producenty a nějaké další workshopy. Další etapou byla domluva s promotéry o účinkování na těch a těch akcích, jak by to mělo vypadat, kdo by tam měl hrát a spousta dalších aktivit. My tu na hodně věcech kooperujeme se Štěpánem a už nyní je to v rámci plánováni rozjednáno na tři měsíce dopředu...

Kluci, co bylo pro vás tím hlavním cílem po nástupu do Tousteru? Je asi těžké prosadit se v Praze a dělat mejdany v prostoru, který je celkem daleko od centra a nemůže tolik spoléhat na cizince...

Márty: Ze začátku jsem vlastně ani nevěděl, do čeho jdu. Pro mě to bylo objevování zcela nových věcí a tím, že se přidali kluci, tak jsme se společně snažili, aby to tu každý víkend vypadalo nějak jinak a posunovalo se to dál...

Nehádali jste se někdy?

Subgate:
Vždycky je mezi námi někdo větší cholerik, tak si zařve, a pak se přijde omluvit. Výměna názorů je běžná věc a ono se to vždy nakonec vyjasní.

Márty: Tady je fakt chlapský kolektiv, takže to tak ve výsledku i vypadá - jsme v pohodě. (smích)

Touster Production

Inspirovali jste se v nějakém jiném klubu ohledně vození jmen nebo přístupu k lidem? Prozraďte mi filozofii klubu Touster...

Márty: My to vždy dělali tak, jak jsme to cítili a jak se nám to zdálo správné. Rozhodně ne tak, že bychom někoho nějak kopírovali.

Štěpán: Děláme to tak, jak by se nám to líbilo i z pozic partypeople. Všichni jsme vyrostli na mejdanech, takže to chceme dělat tak, aby se to zamlouvalo všem. Tady je také super to, jaká je tu přátelská atmosféra na všech úrovních a to mi přijde nejlepší na tomto prostoru.

Kluci, co bylo pro vás za dobu působení v Tousteru opravdu zlomové? Nějaká událost, počin a co vám působení v Tousteru přineslo a co vám naopak vzalo?

Márty: Pro mě to byla změna asi úplně ve všem. To byl obrat v životě úplně jiným, směrem o stoosmdesát stupňů. Poznal jsem spoustu nových lidí, nových přátel. S tímhle jsem opravdu předtím neměl žádné zkušenosti, takže to byl vstup do úplně nových vod.

Štěpán: Úplně největší změnou pro mě byla doba, když se Tousteru ujal Wilda. To byla neskutečná změna k lepšímu a kvalitnějšímu. On je fanoušek, srdcař, a to se na všem hrozně podepsalo.

Karel: Pro mě čistě ten nástup do Tousteru... Hlavně taky změna životního režimu a neskutečný posun v získávání kontatků, zdokonalování se v rámci točení videí. Tady je má práce opravdu hodně vidět a ten prostor pro to rozvíjení se je obrovský.

Subgate: Nechci se opakovat, ale ten nástup, to bylo jako úplně z jiného světa. Díky tomuhle cítím vnitřně markantní posun. Když jsem tehdy na něčem pracoval a teď si to poslechnu, tak to bylo jako z rychlíku. Nebyl na to čas, člověk byl unavený a na té tvé snaze a práci se to pak podepíše. Tady mám víc času, mám myšlenku a tu kvalitu se tady z toho snažím dostat. Největší inspirací je, když jsi odpočatý. Tady hodně makáš, ale pořád tu mám ten svůj klid na to, co je pro mě nejdůležitější - na muziku.

Touster Production

Vzpomenete si na nějakou fakt legendární noc?

Márty: Pro mě to byl rozhodně mejdan se Space DJz, to byl neskutečný večírek, jeden z těch milníků tady. To mi ukázalo tu novou cestu, to nás posunulo fakt dál.

Štěpán: Přesně, jak říká Márty. Od té doby jsme začali vozit velká jména zvenku. Tady hráli super DJs. Tady, v Tousteru na Palmovce, kdo by to byl kdy čekal? Neskutečné mejdany například s Johnem B a určitě i nedávný mejdan s Karottem.

Karel: Pro mě jsou ty mejdany hodně o náladě. Když je dobrá nálada na parketu, tak tu nemusí být ani velké jméno. Ale nejvíc jsem si užil, jak po hudební, tak po natáčecí stránce, mejdany s Karottem a nebo s Capriatim. To mělo úžasnou atmosféru. Pak taky silvestrovské oslavy a nebo Be Freshky, protože tyto párty jsou tématické a chodí na ně spousta kamarádů a známých, kteří jdou za opravdovou zábavou.

Subgate: Určitě byl Capriati super, ale toho si moc nepamatuji. (smích) Každopádně souhlasím s Karlem. Je to hodně o té atmosféře. Kolikrát od mejdanu očekáváš hrozně moc a nakonec z toho není nic zvláštního a pak přijdeš na obyčejný mejdan se spoustou známých a užiješ si to dvakrát tolik...

Věřím, že jste také dostali hodně ohlasů od DJs, kteří tu hráli. Máte nějaké opravdu pěkné vzpomínky na někoho, kdo tu hrál a chtěl by se vrátit?

Štěpán: To si piš! Třeba Luigi Madonna s námi kalil až do rána a říkal, že tohle dlouho nezažil, aby v tak malém klubu měl tak skvělou atmosféru. Ten si to hodně pochvaloval. I Capriati byl hodně kamarádský - tomu se tu také hrozně líbilo. Ti Italové to mají fakt v povaze...

A co ten Corvin tehdy?

Štěpán: Ten na to asi taky dlouho nezapomene. (smích) Toho jsem po mejdanu odtáhnul dokonce na after párty do Studia a on si zahrál chvíli ještě i tam.

Touster Production

Kluby provoz ukončují nejen u nás, ale i v zahraničí. Vy ale nezavíráte definitivně, takže je nasnadě trochu smutná otázka... Co je vlastně tím hlavním důvodem ukončení provozu klubu Touster na Palmovce a jak se cítíte pár dní před uzavřením klubu?

Márty: Největším důvodem jsou ty omezené možnosti tady. Už tu v podstatě není co vymýšlet a kam to posunout dál. Nejvíc limitující je právě ta kapacita klubu a poloha. I když jsi udělal dobrý mejdan a lidi přišli, tak nakonec to nebylo ke spokojenosti všech. Bylo přeplněno, horko a tohle už dál nešlo... No a pocit? Těším se na zavíračku.

Karel: Je to přirozená evoluce. Chceme dělat větší párty, vozit lepší jména a ten prostor je tu opravdu velmi limitující.

Štěpán: Pro mě to bude fakt asi hodně smutný. Já jsem tu prožil hodně let v tomhle prostoru. Když jsem s DJingem začínal, tak právě tady. Jednou jsem se dostal do Tousteru přes Petra Laňku a jednu neděli jsem si tu zahrál a takhle to všechno pro mě začalo. Já jsem tu hlavně víc než doma... (smích)

Karel: Je to stejný pocit, jako když se stěhuješ. Opouštíš něco, kde jsi nechal kus sebe, kus své práce. Jdeš do nového, neznámeho. Bude mi to tu hodně chybět...

Subgate: I když ten prostor má svoje kouzlo, je to logický vývoj. Přesun je vidina lepších zítřků. (smích)

Je něco, co se vám v Tousteru ještě nepodařilo uskutečnit a v novém prostoru byste chtěli? Máte nějaký plán či překvapení?

Štěpán: Rozhodně nějaká větší a zajímavější jména. Protože tady se nám nepodařilo pár věcí díky té kapacitě. Například nám jeden velký DJ odmítnul booking právě kvůli velikosti klubu. Do nového prostoru je možnost přivézt klidně i nějakou kapelu, protože to v Toustru nikdy nebylo možné...

O nových prostorech se už něco málo ví. Vím, že bylo rozdělaných několik projektů, ale některé nevyšly, jiné jste zamítli sami. Bylo to asi hodně složité, najít dostatečný prostor pro něco, jako je nový Touster, že? Jak jste se vlastně dostali k Radosti FX?

Márty: Alternativou tu bylo akorát vybudování něčeho úplně nového, což by byla práce minimálně na půl roku, nebo postupný přestup do nějakého fungujícího klubu. Tenhle prostor nám všem vyhovoval ve všech směrech a tohle rozhodnutí v rámci lokace a v rámci tradice bylo to nejlepší řešení.

čéša + Touster Production

Tenhle klub si rozhodně zaslouží nálepku "legendární". Postupem doby však začal hodně měnit hudební produkci a zaměřovat se na úplně jinou sortu návštěvníků. Jak si myslíte, že lidi budou reagovat na pro mnohé nové prostory? Pro někoho možná i prvně navštívené?

Márty: Tohle je jeden z nejzajímavějších úkolů, které nas čekají. Dostat opět Radost do povědomí i těch mladých lidí. Dostat zpět Radost tam, kde byla, protože je velká škoda, že ti mladí o ní skoro neví. Kdo z mladých to pamatuje? Ti, kteří dnes chodí na mejdany, tak těm při otvíračce Radosti bylo půl roku. Program je v Radosti částečně nastavený a ze začátku se to úplně radikálně měnit nebude. My tu budeme mít hlavně pátky...

Subgate: Ten prostor je super v tom, že bude multižánrový. V týdnu tam mohou být kapely, čtvrtky a soboty jsou dané a to má své příznivce a my tam vneseme novou vlnu. Kvalitní elektronickou hudbu a budeme se to snažit posouvat dál. Podniků je celá řada, ale jet jenom house a techno, to už není úplně jednoduché. V Tousteru se vybudovala celkem velká komunita lidí, což bylo super, takže to není jen o tom, že přijdou, odejdou, ale budou chodit na to jméno. Na to, na co byli zvyklí v Tousteru a my můžeme krásně navazovat dál.

Nyní budete ve velké blízkosti centra. Zachováte si tvář klubu, jenž má rád kvalitní mejdany s kvalitními jmény a nesklouznete k nějakým turistickým kompromisům?

Márty: Stoprocentně budeme pokračovat v tom, co jsme nastavili v Tousteru. Ty pátky máme volné, ty budou čistě v naší režii a to si budeme dělat opravdu po svém. Už ta jména, co máme rozjednaná, ukazují směr, kterým hodláme jít...

Štěpán: Některé akce budeme samozřejmě muset ukončit, protože v tom prostoru pro to už nebude místo. Už jen tím designem a tím, jak to tam vypadá, je evidentní, že takové hardtechno se tam nehodí. Bude se to spíš vše držet ve stylech tech-house a house. Rozhodně to ale budou kvalitní akce.

Touster Production

Chystáte nějaké radikální změny, co se týče například interiéru klubu? Zvuku, barů atd.

Márty: Rozhodně proběhne malá rekonstrukce. Hlavně co se týče odhlučnění a změny zvuku. Viděl jsem už nějaké grafické návrhy...

Štěpán: Pro nás je nejdůležitější právě ten zvuk. Už v Tousteru jsme si zakládali na vysokém komfortu pro návštěvníky, co se týče zvuku. Ti lidi se tam musí cítit dobře, chceme tam toho stejného ducha, jako byl v Tousteru.

Co blízkost klubu Yes? Nebude to "problém"? Plánujete nějakou spolupráci ve stylu "nedělejme stejně zaměřený mejdan ve stejný den"?

Štěpán: To určitě problém nebude. Co se týče produkční práce, tak se vždy musíme ohlížet na to, co se děje v Praze, ať už ve stejné ulici nebo jinde. Musíme brát ohledy tak nějak všeobecně na vše.

Márty: Určitě to bude probíhat ve zdravém duchu. Malinko se ohlížet musíme, ale když ti do nějakého termínu padne velké jméno, tak ono to moc nejde.

Poslední co mě napadá... Jak by vypadala vaše noc snů? Nepřemýšlejte nad rozpočtem, jen uvolněte představy a sny. Kdo by tu zahrál a jaké byste tu měli vychytávky?

Márty: Já nějak ani moc nesním o takových věcech...

Štěpán: Rozhodně Richie Hawtin, Loco Dice, Marco Carola, Luciano... Vesmírné dekorace, lasery. Úchylárny...

Karel: Já jsem šťastný, když mohu natáčet lidi, co mají dobrou náladu, ze kterých vyzařuje kladná energie, tak snad něco v takovém stylu a nejlépe na párty třeba před deseti lety, kdy to ještě mělo koule...

Touster Production

Kluci, moc díky! Nějaký vzkaz od každého z vás pro lidi, kteří se už nemohou dočkat na první mejdan v novém? Klidně je pozvěte na rozlučku ve starém...

Márty: Moc rád bych všechny pozval na rozlučku, která proběhne poslední březnový víkend. Jak už jsme se tu celou dobu bavili, tenhle klub je naše srdcovka, a tak budeme moc rádi, když se všichni společně přijdeme s tímhle prostorem rozloučit.

Štěpán: Chtěl bych všem vzkázat, nechť nám fanoušci zůstanou věrni a ať nesmutní, že to tu končí a ať ta energie, která tu vždy byla, se povede přenést i do Radosti. Těšíme se na všechny a doufám, že se to lidem zapíše do podvědomí. Také připomínám, že non-stop kalba bude včetně afteru, 36 hodin hudby, tak udělejte výjimku a zůstaňte i přes den! (smích)

Karel: Vždy se budeme snažit lidem přinášet radost, tak nechť nám jsou v novém prostoru nakloněni. Co se rozlučky s Tousterem týče, pokud se tu jeden člověk vydrží opravdu celých 36 hodin bavit, aniž by opustil prostor či spal, osobně mu koupím lahev vodky!

Subgate: Možná bude i bob na trati...

Díky moc kluci za váš čas, hodně sil do nového začátku a na konci března se potkáme!

All: Taky děkujeme!

Ptal se čéša v březnu 2013.

foto: David Karas

Párty Goodbye Touster, 36 hodin trvající rozlučka s klubem Touster, odstartuje tento pátek 29. března v klubu Touster!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016