ROZHOVOR

 

John Garcia: "Mým stylem je techno, techno z Detroitu!"

John Garcia, vlastním jménem Juan Garcia Sanchez, je rodák ze španělského Madridu. Od svého útlého věku se věnuje elektronické hudbě a uchvátilo ho techno. To přijede 8. února prezentovat i do Brna a při této příležitosti jsme ho exkluzivně vyzpovídali...

 

Juane, předem díky, že sis udělal čas na rozhovor. Rovnou přejdu k tomu, co mě zajímá, a to je madridská scéna. Jak to v hlavním městě Španělska s elektronickou hudbou vypadá?

V Madridu je hodně nočních klubů a také hodně after klubů, kde můžeš poslouchat minimal a techno každý víkend včetně čtvrtků. Těch klubů je hodně, ale pouze dva vozí největší jména světového formátu jako Richie Hawtin, Sven Väth, Carl Cox a další. V těchto klubech jsem vyrůstal. Styl se sice mění od techna přes minimal po deep house, ale kluby v Madridu stojí pořád a většina je plná k prasknutí.

John Garcia

Když už mluvíš o technu - to poslední dobou hodně změklo a zvolnilo, nemyslíš?

Do techna hodně zasáhl minimal. Ten, spolu s tvrdou basou a takovým správným techno rytmem je to, co nejraději poslouchám a také hraji v každém svém setu. Tvrdá basa a rytmus, který tě vězme mimo naši atmosféru, to je moje...

Vraťme se k Madridu a Španělsku. Doporuč nám nějaké producenty a labely, které se vyplatí sledovat...

Z labelů vyberu klasiku Pornographic, ten tady zaznít musí. Pak se vyplatí sledovat i Caledor Records a Suara. DJů je ve Španělsku mnoho a určitě zná každý jména jako Cristian Varela, Oscar Mulero nebo Paco Osuna. Z těch "méně známých" bych vypíchl třeba jména Tony Mendez, Coyu, Tadeo, Alex Under či Alberto Pascual a samozřejmě Gabriel D'or & Bordoy.

John Garcia

Co vím, tak se s Gabrielem i Vincentem (Gabriel D'or & Bordoy - pozn. red.) znáš velmi dobře...

Ano, naše Casetta Crew se s nimi setkává už asi čtyři roky. Oba kluci jsou hrozně hodní a přátelští. Je z nich cítit ta láska k elektronické hudbě a to se také ukazuje na tom, co a jak oba dělají.

Pojďme tedy k tvé Casetta Crew. Vím, že kromě tebe tam patří i pár producentů z Madridu. Jak vlastně fungujete, co děláte a co chystáte do budoucna?

Hodně hráváme na vlastních akcích v Madridu. Jsme taková velká rodina, nejsme jen producenti, jsou s námi v crew i fanoušci a je nás opravdu hodně! Když někde hrajeme, naše parta v podstatě zaplní celý parket, protože tu hudbu prostě milujeme a s námi je to vždy nadupaná párty. Nyní jsme stále větší a větší, začínáme hrávat i častěji mimo Madrid nebo Španělsko a chystáme také nějakou společnou produkci, která nám pomůže v růstu...

Casetta Crew

Co bys jako návštěvník španělských akcí a festivalů doporučil nám cizincům? Co bychom měli navštívit?

Určitě Monegros Desert Festival (Huesca), Klubbers Day (Madrid), Creamfields (Andalucia), Sónar (Barcelona), Aquasella (Asturias), Goa (Madrid) a ke Španělsku patří také Ibiza, takže i Carl Cox & Friends, -ENTER- v klubu Space a Cocoon Night v Amnesii.

Už jsi to trošku nakousl, ale jak bys popsal svůj styl, který aktuálně hraješ?

Mým stylem je techno, techno z Detroitu. Ovlivnili mě Juan Atkins, Kevin Saunderson, také trochu minimalově Richie Hawtin a poslední dobou i Sven Väth, který patří k mým největším vzorům, protože jeho styl mixování z vinylů je prostě úžasný.

Jaký je tvůj oblíbený track za poslední rok?

Green Velvet & Harvard Bass - Lazer Beams!

Co máš raději - malé kluby, nebo velké festivaly?

Obě možnosti jsou pro mě stejně dobré, i když bych se malinko přiklonil k menším klubům. Hodně záleží, jaká hudba se hraje a také záleží na lidech, kteří do klubu přišli, jestli se opravdu chtějí bavit. Na velkých festivalech se takové individuality ztratí, v menších klubech už ne. Je ale hodně klubů v Madridu a taky v Německu, které jsou menší, ale ve kterých každý víkend probíhá párty tvého života...

John Garcia
Co na těchto akcích miluješ? Ten dav, hudbu, nebo je to něco jiného?


Úžasný je zvuk klubu, který máš v rukou jako DJ jen ty sám. Je skvělé mít při hraní v klubu kolem sebe své přátele a milovníky stejné hudby, kteří tepou tak, jak ty jim diktuješ. Toto je nejlepší zážitek na světě a každému bych ho doporučoval.

Které producenty aktuálně hraješ ve svých setech?

Tak z fleku řeknu asi čtyři jména: Alan Fitzpatrick, Gary Beck, Julian Jeweil a Matador.

Co říká tvá přítelkyně na to, že jsi DJ? Nežárlí trochu?

Ona miluje moji hudbu a miluje i mě, což je ta nejlepší kombinace. Chodí se na mě dívat, kdykoli může a toho si hrozně cením. Má lepší uši než já, tak mě někdy i opraví. :) Místo žárlivosti je na mě spíš hrdá. Hrdá na to, že její přítel roztancuje tolik lidí a ona je takové propojením mezi mnou a publikem.

Máš nějaký rituál, než jdeš hrát?

He he, nemám. Obvykle ale před hraním zajdeme s přáteli na drink a pak už se jdeme na párty jenom bavit...

John Garcia

Vypadá to, že na Dirty Tripu bude plno... Co bys všem těm lidem, co si tě přijdou poslechnout, vzkázal?

Už teď vím, že to bude výborná párty a strašně se těším, až si tam s vámi pokecám a roztančím svou hudbou celý parket. Uvidíme se v Brně!

Ptal se Karel Procházka v lednu 2013.

foto: archiv

Španělský DJ a producent John Garcia se představí 8. února na akci Dirty Trip 4 v brněnském klubu 7. nebe!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016