ROZHOVOR

 

Rozhovor s DJem Comou

Rozhovor s DJem Comou při příležitosti konání akce Techno Tunes 3.

 
Hraješ docela tvrdé, energické techno. Myslíš, že to, co DJ hraje, odráží jeho osobnost?

Přiznávám, že některé z mých desek jsou hodně tvrdé, ale naopak některé jsou zase velmi melodické. Zakomponováním (zamixováním) desek, které nemusí být nutně stejného stylu techna se v setu DJe odráží jeho nálada a pocity. A v náladě a pocitech člověk vlastně vyjadřuje sám sebe. Proto si myslím, že hudba odráží osobnost DJe, hraje-li z radosti a ne donucení.

Většina DJs dělá kompromisy v pouštení muziky, té která se jim skutečně líbí a té která je vhodná pro danou příležitost. Co si o tom myslíš?

Je pravda, že mnoho DJs hraje na různých akcích různou hudbu v závislosti na prostředí a příležitosti. Myslím si ale, že DJ by měl hrát právě to co se líbí jemu a ne se nechat příliš ovlivňovat v negativním směru. V mém případě mám rád, když jsem na akci nějakou dobu před svým vystoupením, abych mohl absorbovat náladu a pocity partypeople. Své sety nemívám nijak striktně vymezené a naplánované. A proto při svých vystoupeních hodně improvizuji a můj set potom odráží mou náladu a pocity, které jsou ale pochopitelně ovlivněné náladou a pocity clubberů.

Jak se díváš na současné pojetí megaakcí z pohledu DJe a jak z pohledu clubbera?

Abych řekl pravdu megaakce se poslední dobou začínají ubírat trošku jiným směrem než tomu bylo dříve. Je to způsobeno hlavně tím, že se takovéto akce konají příliš často, lidi si jich pak méně váží a nálada tam potom neni taková jaká by měla být. Všechno je to z pohledu pořadatelů jenom o penězích a z pohledu clubberů hlavně o omamných, halucinogenních a psychotropních látkách. A nemyslím si, že je to to správné i když se to oběma stranám jistě moc líbí.

Proslýchá se, že se chystáš pořádat také své akce. Co je na tom pravdy?

Toto téma není nyní moc aktuální, protože nemám v současné době mnoho času se takovými věcmi plně zabývat. A nechci něco dělat jenom na polovic. Přesto již nyní se drobně, ale přece podílím na akcích agentury Strobe, pod kterou jsem bookovaný.

Nad tvorbou vlastní muziky nepřemýšlíš?

Přemýšlím, ale jak jsem již řekl, je to všechno jenom otázka času, v současné době jsem studentem na vysoké škole, zároveň jsem zaměstnán a při tomto všem je mým odreagováním hudba, proto na ostatní věci nyní mnoho času nezbývá.

Jakého vinylu si nejvíce vážíš a proč?

Nemám žádný konkrétní vinyl, kterého bych si vážil úplně nejvíce, ale mám jich pár, které bylo velmi obtížné sehnat a proto si jich asi vážím více než ostatních. Jedním takovým je sice starší ale velmi dobrý vinyl od Armana Van Heldena, pro mnohé je toto jméno spojeno jistě spíše s některými diskotékovými skladbami, avšak tato skladba mi doslova učarovala. Jmenuje se Necessary Evil, pro mě je naprosto unikátní a jedinečná svého druhu. Je již trochu starší, ale jenom čas ukáže kvalitu jednotlivých skladeb.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016