RECENZE

 

Komiks Darkness

Jackie Estacado je celkem (ne)slušný hajzl, ale hlavu si s tím dělat nemusí. Protože komu se to nelíbí, ten mu palec políbí. Samozřejmě, že ten na noze a jedině ve chvíli, kdy si ještě Jackie nestačil umýt nohy. Jasně, co může být lepšího než vtělení Temnoty? Sex. (Jasně…)

 

Jackie Estacado je celkem (ne)slušný hajzl, ale hlavu si s tím dělat nemusí. Protože komu se to nelíbí, ten mu palec políbí. Samozřejmě, že ten na noze a jedině ve chvíli, kdy si ještě Jackie nestačil umýt nohy. Jasně, co může být lepšího než vtělení Temnoty? Sex. (Jasně…)

Jackie: "Stejně si už dávám pozor. Stačí když si prostě budu dávat větší pozor."
Sonatine: "A ty znáš nějakou formu antikoncepce, která je… stoprocentně spolehlivá."
Jackie: "Ne. Ne. Ne. To snad není možné…!"

Jackie Estacado býval hajzl odjakživa. Dlouhovlasý maník vychovaný mafiánským strýčkem Franchettim neměl nikdy zábrany ohledně volné lásky na jednu noc, kterou propagovali už hippies, Neměl ani zábrany ohledně zabíjení bez hnutí brvou, které se snaží zpopularizovat každý druhý úchyl z televizního seriálu předtím, než si na něj došlápne Kobra 11 nebo nějaký jiný, podobně debilní německý tým. Pro Jackieho je ovšem zabíjení čistě obchodní záležitostí, případně věcí rodinné cti, což mu na druhou stranu nebrání, aby si obojí jak se patří užíval.darknes

Jackieho život nezměnil psychoterapeut. Nezměnilo ho ani zjištění, že je z jiné planety, jediné co mu může uškodit je nějaký šutr, takže by měl páchat dobro. Když mu bylo jednadvacet, našel mezi narozeninovými dárky sílu zla Darkness, neboli Temnotu. Což je dost nefér, já už si sice nepamatuju, co jsem tenkrát dostal, ale určitě to nebylo tak zábavné…

Tenhle dar ale z mladého Estacada neudělal "starého dobráka od kosti a symbol amerických hodnot". Jackie Darkness začal využívat v běžném (pracovním) životě. Hodilo se mu to. Musel se totiž vypořádat s faktem, že jisté Bratrstvo Temnoty  by chtělo, aby tančil tak, jak jeho papaláš Sonatine píská.

To ještě není tak zlé, říkáte si. Dokonce ani za předpokladu, že Darkness "funguje" jen v noci a přes den je z Jackieho Estacada obyčejný Jackie Estacado. Jenže když si Estacado někde zaskotačí se slečnou, hrozí mu, že se stane otcem. Což by ho zabilo. A to doslova, protože Darkness se přenáší z otce na syna… Antikoncepce? A která je stoprocentně spolehlivá?

Jediným řešením je rande s některou z andělských bytostí. Ty ovšem chtějí Jackieho, jakožto zplozence Satanova, zabít. Anebo si z Temnoty vymodelovat slečnu dle vlastních představ. Jackie ale zatím zvládá jen Darklingy – malé srandovní skřety, kteří ho oslovují "šéfe", jsou pekelně sprostí a smrtelně nebezpeční.

Sympaticky bizarní, co? Aby ne, když to vymyslel Garth Ennis (Preacher, Hitman). Ennis má na svědomí prvních šest sešitů série (vydaných v tomto booku), ve kterých za jednou vtipnou absurditou hned následuje druhá. Zatímco Jackie balí slečnu v obýváku, v koupelně jeho kámoš pomocí kyseliny likviduje pár přebytečných těl. kresba

Když Jackie potřebuje ohlídat jednu z vedlejších postav, strčí ji do trenek nadrženého Darklinga… Další díly, které už Ennis nedělal, prý sklouzávají k obyčejnému průměru. Vzhledem ke scénáristickým kvalitám crossoveru Batman versus Darkness (vyšel na pokračování ve staré Crew) bych tomu docela věřil.

Kresba je za všech okolností brutálně nadupaná. Marc Silvestri si sérií Darkness ve světě vydobyl slušnou popularitu. Při pohledu na rozmáchlé, rozdrásané, pavučinově jemné tahy (styl tzv. iimage-like), akci přetékající dynamikou, zdravě prsaté dívky zabírající celé stránky a místy až jemnou karikaturu je jasné proč.  Zároveň je jasné, proč by komiks Darnkess neměl chybět ve vaší sbírce, přestože vyšel už před nějakým časem a vazba je doopravdy špatná, každému dalšímu otevření nepřátelsky nakloněná.

Radim Bartík

Hhodnocení: 80%

Darkness
Calibre Publishing 2001, 160 str., 499,- Kč
scénář: Garth Ennis
kresba: Marc Silvestri
coloring: Steve Firchow

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016