RECENZE

 

Komiksová recenze: Spider Man

Spider-man je jedním z hvězdného trojúhelníku světově nejpopulárnějších hrdinů (patří do něj ještě Batman a Superman) a zkoušel to s ním u nás už leckdo. Teprve v sérii Comicsových legend se ale dostalo na skutečně klasické příběhy pavoučího borce!

 

Spider-man je jedním z hvězdného trojúhelníku světově nejpopulárnějších hrdinů (patří do něj ještě Batman a Superman) a zkoušel to s ním u nás už leckdo. Teprve v sérii Comicsových legend se ale dostalo na skutečně klasické příběhy pavoučího borce!

Spider-Man: "Tlačenice v metru je po ránu na zabití. Kdybych si jen mohl dovolit svou motorku! Super hrdinové by měli mít své odbory a vymoct si životní minimum. Sakra, kdybych byl ještě víc na dně, tak chodím pod zemí.“

Já jsem to se Spider-Manem zkoušel pouze jako čtenář, přeci jen si nejsem moc jistý, jak se vlastně pavouci mají rozmnožovat. V biologii jsem svého času systematicky nedával pozor a v komiksech samotných nic takového není. Ale díky tomu, že Comicsové legendy začínají sešitem The Amazing Spider-Man # 50, dá se tam najít skoro všechno ostatní.

Zatím se dostalo na 27 čísel (v každé knize po devíti), ve kterých se objevují staří známí nepřátelé (Dr. Octopuss, Vulture, Mysterio, Kingpin) i přátelé (Harry Osborne, tetička May, nádherná Mary Jane Parkerová, kapitán Stacy).

spiderGrandiózní Gwen Stacyová je ještě na živu, ovšem k prvnímu střetu s obávaným Green Goblinem už došlo. Spidey zná jeho pravou identitu, on zná tu Spideyho, ale kvůli ztrátě paměti mu je to platné asi jako mrtvému housle. Je jasné, že jeden z nejdramatičtějších zvratů v historii komiksu (mohli jste číst v u nás vydané knize Marvels – Zázraky) se teprve chystá.

Pro ty, kteří nechápou, o čem se celou dobu snažím zasvěceně poreferovat, následuje malá odbočka. Pavouk ozářený stejnou radioaktivitou, která svého času vedená legendárním scénáristou Stanem Lee zabydlela celý vesmír vydavatelství Marvel, se s chutí zakousl do ruky uhrovitého šprta Petra Parkera.

Z něho se stal muž disponující zvláštním umem. Je neuvěřitelně hbitý a rychlý, má velkou sílu ač na to nevypadá a tak podobně. V hitparádě pavoučích schopností pak jednoznačně vede pavoučí smysl, který svého majitele varuje nejen před životu nebezpečnými super zločinci. Přitom nejde jen o souboje, ale i o problémový život Petra Parkera, v civilu spíše outsidera.

Klasické příběhy Spider-Manovské série čerpají své kouzlo především z toho, že jsou… ehm, klasické. Kresba Johna Romity je dostatečně vymakaná a scénář Stana Lee balancuje na hraně napínavého krimi stejně jako košatého melodramatu i neskrývané satiry. Vyplatí se věnovat Spider-Manovým příběhům více času, čtené najednou odhalí své kouzlo nejlépe. spider

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Comicsové legendy # 02 - Spider-Man # 01
Comicsové legendy # 04 - Spider-Man # 02
Comicsové legendy # 08 - Spider-Man # 03
CREW & Netopejr 2002, 2004
scénář: Stan Lee
kresba: John Romita
web: www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016