RECENZE

 

Komiksová recenze: Lobo versus Maska

Lobo má lepší účes, ale Maska je vytlemenější. Maska sází hlášky a Lobo je dusí hákem. František se dusí uherákem. Jedna z největších komiksových mega bitev dorazila už i k nám.

 

Lobo má lepší účes, ale Maska je vytlemenější. Maska sází hlášky a Lobo je dusí hákem. František se dusí uherákem. Jedna z největších komiksových mega bitev dorazila už i k nám.

Mimozemšťan: "Tahle bezejmenná zrůda 1. zdecimovala tucet světů, 2. vyhubila celá Impéria, 3. zničila beze zbytku několik hvězdných flotil…“
Lobo: "Jasně, chápu. Má prostě ambice.“

Jsou slova, která zní. Například: Já se vrátím. Pak jsou slova, která se dokonce rýmují a ke všemu dobře vystihují tenhle komiks. A to: Já se vrátím a hned tě zmlátím. V případě crossoveru Lobo versus Maska je pak úplně jedno, kdo to říká a kdo bude zmlácen. Těm nešťastnějším bylo už v první třídě názorně předvedeno, že o nic jiného, než o mlácení nejde. Ale Lobo ani Maska tady nejsou od toho, aby si kradli svačinu. lobomaska

Maska, tajemný artefakt s násilnickými sklony, se na začátku příběhu dostává do rukou lůzrovitému zlodějíčkovi. Mezigalaktický lovec lidí Lobo je vzápětí najat, aby našel a jemně řečeno usmrtil (alias vykydlil) totál brutál drsňáka, který díky masce zničil (alias vysvačil) celou sluneční soustavu. Načež nastává téměř sto stránková monumentální bitva, ve které tak nějak nemůže nikdo z hlavních postav prohrát.

Scénáristé Alan Grant (Lobo) a John Arcudi (Maska) staví na rozdílné povaze obou hrdinů. Zatímco Lobo řeší problémy přímočarou brutalitou, Maska je řeší s brutalitou stejně přímočarou, přičemž ale přidává i groteskní humor a nepřestává si dělat ze svého protějšku srandu ani když s Lobem uzavře spojenectví.

Mix brutality, podivných hlášek a filmových narážek (Maska jako King Kong, Lobo jako Vetřelec) dobře funguje, ať už ho čtete v její posteli, v tramvaji nebo na záchodě. K čemuž samozřejmě významně přispívá dynamická kresba Keitha Williamse. Příběh si sice pro Pulitzerovu cenu ani nedokulhá, ale poměrně nečekaná závěrečná pointa rozhodně potěší!

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Lobo versus Maska
CREW 2004
scénář: Alan Grant & John Arcudi
kresba: Keith Williams
web: www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016