RECENZE

 

Michal Hvorecký - Lovci & sběrači (Odeon)

V úterý 21.10. hostil příjemný prostor TWM křest spolu s autogramiádou s autorem slovenského bestselleru Lovci & zběrači Michalem Hvoreckým, který se tímto dočkal českého překladu. Jablonecký surovec a obchodník Daho pro vás připravil vábivou recenzi na tuto bezesporu velmi zajímavou knihu, která se nejedním rohem dotýká života dnešní mladé generace v současné společnosti.

 

 Lovci & sb2ra4i Právě v těchto dnech vychází v nakladatelství Odeon český překlad slovenského autora Michala Hvoreckého a jeho knihy Lovci a sběrači. Rozhodl jsem se vám s Pavem v krátkosti představit jak tuto výjimečnou knihu (a to nejen proto, že se přímo dotýká taneční scény), tak i příjemnou atmosféru, jež doprovázela její křest v pražském TWM komplexu a to bohužel bez jakéhokoliv zájmu médií blízkých taneční kultuře. Po úvodním přivítání a krátkém rozhovoru s velmi sympatickým Michalem Hvoreckým, o což se postaral kritik Ivan Adamovič se o přednes postaral ze Samotářů známý Miki Křen. Četla se 23. kapitola nejobsažnější povídky Brand party. O hudební zakončení křtu se postarali Jan P. Muchow s DJem Blue aka Lazy Jimmy.

Michal Hvorecký
Lovci a zběrači

(Odeon)

 Michal Hvorecký Kniha Lovci & sběrači je již druhým titulem Michala Hvoreckého (1976) žijícího v Bratislavě. Stylově velice bravurně navazuje na debut Silný pocit čistoty a je  takovým jeho volným pokračováním. Jisté odlišnosti  jistě odhalíte ihned na počátku četby. Už samotná reklamní kampaň k této knize byla velice jedinečná a kuriózní... Na slovenském tanečním serveru www.music5d.sk běžela několik týdnů reklama na Brand party. Sice velice dobře graficky zpracovaná, ovšem neobsahovala místo konání, ani seznam účinkujících a přesto se na tuto fiktivní party chtěli rozjet stovky lidí a to například i z Olomouce. Nakonec samozřejmě vyšlo najevo, že se jedná pouze o reklamu na knihu Lovci a sběrači prostřednictvím jedné z obsažených povídek s názvem Brand party.

Knížka je tedy sestavena z pěti povídek, které spolu časově ani prostorově jakoby nesouvisely. Asi by bylo zbytečné a také netaktní zde líčit jejich děj. Až ve finále čtenář totiž zjistí, že poselství téhle knihy je někde mnohem hlouběji, než v samém ději, jak by se mohlo zprvu zdát. Vězte, že při čtení budete mít velice rozporuplné pocity! Jednou se budete cítit naprosto zmateni situací, budete tápat, kde že je realita, když vtom se ocitnete v pozici, která je vám až podezřele známa. Obrovské kouzlo knihy a autorova umu je v tom, že dokáže až neuvěřitelně poukazovat na nešvary dnešní společnosti a zároveň vám zprostředkuje až extrémní pohled do budoucnosti, ze kterého jde až strach, avšak velice, velice se podobá současnosti. Skutečně asi nejsilnější povídkou celé knihy je Brand party, kde je hlavní hrdinka vybrána na základě velice těžkého konkurzu do funkce organizátorky vůbec největší taneční party na světe. Závěr této povídky pak otevře oči všem, ať chce, nebo nechce.

Lovci a sběrači jsou víc než současnou knihou. V jejím průběhu se často od srdce zasmějete, avšak najdou se i místa, kde vám do smíchu nebude. Zvláště pak, když se nad celou knihou zamyslíte a zjistíte, že je právě o vás, o obyčejných lidech a naší zvrácené a lhostejné společnosti. Osobně docházím po přečtení všech Hvoreckého knih k názoru, že by snad měly být povinnou četbou na základních školách, protože by se alespoň člověk ihned od počátku naučil rozpoznávat mezi přirozenou lidskostí a studenou, často bezohlednou fikcí dnešního světa.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016