RECENZE

 

Komiksová recenze: Y: Poslední z mužů 5 - V kruhu

Kdo se snaží prorazit v modelingu, má inteligenci na úrovni hrábla na sníh. Kdo si uříznul ňadro, patří ke skupině novodobých amazonek a zvyšuje pravděpodobnost, že se objeví potíže. Kdo vlastní to, co dle našich fotbalových reprezentantů údajně postrádá Radek Drulák, představuje zázrak. Ve světě série Y: Poslední z mužů je potřeba přizpůsobit se svébytným pravidlům.

 

Yorick má penis a nebojí se ho příležitostně použít. Pokud tohoto sympatického mladíka, který rád používá hlášky ze svých oblíbených filmů, seriálů, komiksů nebo knih, ještě neznáte, můžete následující text považovat za inspiraci na kvalitní komiksové čtení. Leč nebylo by z lehce odhadnutelných důvodů vhodné začínat konkrétně dílem V kruhu. Série o posledním mužském na zemi se dostává do své půlky a scenárista Brian K. Vaughan s výtvarnicí Piou Guerrou se striktně drží souvislého budování fikčního světa.

 

 

Y: Poslední z mužů je jednou z těch řad, kde se dá považovat za celkem irelevantní hodnotit knihy izolovaně, jelikož osamocená část nic neznamená. Když si přelouskáte kupříkladu nejnovější díl, obdržíte dynamicky odvyprávěné putování kluka, jeho opičáka a dámského doprovodu, kteří hledají důvod, proč vymřela pánská populace. Dostanete několik odpovědí, několik náznaků, několik hlouběji vystavěných charakterů, ale spousta postav bude vypadat černobíle a celková konstrukce nijak zvlášť nezaujme, jelikož se dané záležitosti dočkaly osvětlení dříve nebo se na vysvětlení teprve čeká. Na čtenáře nečekají povídkové odbočky, které by si hrály s žánry nebo využívaly vedlejších figur k samostatným příběhům, jako se to dá najít například u Sandmana či Usagi Yojimba.

Polovina originálního road tripu se snad již dá považovat za dostatečně vypovídající soubor informací, aby se dalo odhadnout, že se ve stejném stylu bude také pokračovat. A dle této poloviny je zřejmé, že kouzlo Ypsilona vychází právě z kontinuálního vyprávění. Vaughan umí dynamizovat dění díky přepínání mezi časovými rovinami a nutí ke čtení dalšího sešitu šikovně zvolenými cliffhangery, po nichž zkrátka máte nutkání dozvědět se co nejdřív víc. Především ale buduje promyšlený svět, o němž zájemcům postupně podává všechny důležité informace.

 

 

Na postapokalyptické prostředí nahlíží především z pohledu hlavního hrdiny Yoricka, fanouška popkultury, příležitostného iluzionisty, zamilovaného partnera a také z neznámých důvodů jediného lidského přeživšího s chromozomem Y. Jeho záliby se pravidelně otiskují do samotných příhod, když problémy řeší pomocí kouzelnických triků či promluvami, do nichž vkládá hlášky ze známých děl. Je samozřejmě pouze na čtenáři, zdali odkazy odhalí a užije si tím další zábavnou vrstvu série. Putování směřuje stále kupředu, ale občas se zastaví kvůli Yorickovým vlastnostem. V kruhu se dá najít například návštěva basketbalového zápasu, která navíc pomáhá uvědomit si, co všechno se po tragédii děje a jak ženy žijí. Narace se drží nastoleného mustru i v případě, že Yorick zrovna blouzní - jeho fantazie jsou ovlivňovány filmy.

 

 

Vaughan přibližuje také perspektivy dalších účastníků (tentokrát sestry ústřední postavy), s nimiž se zase odhalují nová prostředí po katastrofě. Jedna věc je totiž atraktivní příběh, věc druhá prostor, kde se tento příběh odehrává. A americký scenárista s kanadskou kreslířkou předkládají přes všechny flashbacky snadno srozumitelné plynutí času a postupný vývoj jak samotných charakterů, tak míst, kde se pohybují. Zatím se tedy zdá, že jde o komiksový seriál bez slabostí. Na začátku března by mělo být jasné, zdali si tvůrčí jistotu přenese i do druhé poloviny.

 

Y: Poslední z mužů 5 – V kruhu

Scénář: Brian K. Vaughan

Kresba: Pia Guerra

Překlad: Petr Zenkl

Nakladatelství: BBart

Počet stran: 192

Cena: 499,- Kč

Info: www.bbart.cz

Martin Čuřík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016