RECENZE

 

Knižní recenze: Lee Child - Za cenu života

Nebraský zapadákov, kde už nezůstaly ani ty příslovečné lišky. Přežívá zde jen pár starousedlíků, které nemilosrdně ždímá klan Duncanů. Jejich slovo je zákon, proti jejich vůli se nikdo nepostaví. Vše běží v zajetých kolejích, rok za rokem. A pak se objeví cizinec, který se o nic z toho nestará. Krajem jen prochází a míří na jih. Stačí jediný telefon... Jediný dobrý skutek a druhý den ráno je cizinec sám proti celému kraji. Bez spojenců, bez vozidla, bez možnosti dovolat se pomoci, sto kilometrů od civilizace. Válka, která by měla rychle skončit. Jenže tím cizincem je Jack Reacher, který přistupuje ke každé válce stejně: Vyhrát, drtivě a naprosto. Duncanové brzy poznají, že se navezli do špatného muže...

 

Lee Child je původem britský spisovatel, jehož jméno se v poslední době skloňuje i mimo komunitu fanoušků moderních thrillerů. Jeden z předchozích Reacherových příběhů se totiž chystá zfilmovat Tom Cruise, respektive zahrát si hlavní roli. Bude zajímavé sledovat, jak si subtilní Cruise poradí s postavou, která je symbolem nezadržitelné a nezdolné síly, za níž však stojí stejně nezdolná inteligence a posedlost udržet si vlastní nezávislost. Reacher býval vojenským policistou – tím nejlepším. Pak se ale armáda změnila a on odešel. Od té doby putuje po USA. Nemá stálý domov, nemá žádné vztahy, žádné závazky. Je vně systému, ale přitom o něm ví všechno. Jde tam, kam chce, a tak dlouho, jak chce. Chce si žít po svém, nic víc. Nemíní šířit dobro a bojovat za lepší svět – po určitou hranici. Jakmile ji někdo překročí, vypukne peklo... Za cenu života tuto poučku naplňuje bezezbytku.

Lee Child
Reacher se nestará, co dělá Duncanovic rodina celému kraji; to je problém, který si podle jeho názoru mohou místní vyřešit sami. Ano, zmrzačí všechny, které proti němu Duncanové pošlou, ale pořád se chce držet svého plánu: pokračovat na jih. Jenže pak se dozví o pětadvacet let starém případu zmizení osmileté holčičky, jejíž duch prý stále v kraji naříká. A právě to je tím překročením hranic, něco, s čím si místní sami neporadí a co za sebou Reacher nemůže jen tak nechat... Je to přesně ten druh problémů, na jejichž řešení je Reacher odborník: na scénu přichází chladnokrevné popravy grázlů a na otázku: "Musíme ho zabít?" se starousedlíkům dostane chladné odpovědi: "Můžete ho pohřbít zaživa." U jiných by to byl pokus o drsnou ironii, u Reachera je to vážně míněný spravedlivý návrh.

Čtenář zde má co do činění s jednou z nejsilnějších postav, na jaké můžete v současném thrilleru narazit – a dost možná tou nejvíc fascinující. Její způsob života navíc umožňuje nováčkům kdykoliv naskočit do série - každý díl je zcela samostatný, neopakují se v něm prostředí ani postavy (v posledních knihách autor dokonce – byť ne navždycky – opustil oblíbené armádní motivy). Nehrozí tedy nebezpečí, které u jiných nejen knižních řad často vede k potlačení původního žánru a transformaci v jakousi drsnější telenovelu, kde "oblíbené" vedlejší postavy zabírají neúměrně prostoru. U Childa naopak vyniká bravura, s jakou zpracovává své zápletky. Ty jsou komplikované, často přeplněné až béčkovými motivy, (padouch s hákem místo ruky, vraždy motorovou pilou, jediný muž proti celému městečku...) ale přesto po jejich přečtení, kdy do sebe vše skvěle zapadne, máte pocit, že jste se dozvěděli něco podstatného o tom, jak to ve světě funguje. Konkrétně v tomto případě se Reacher nevědomky stane zrnkem písku, které zadrhne perfektně fungující proces pašování jisté velmi vzácné komodity – do honu na něj se proto zapojují i vyslanci "vyšších článků potravního řetězce", kteří mají a) dohlédnout na zájmy svých zaměstnavatelů a b) následně odstranit konkurenci.

Děj tak místy připomíná černou komedii – gangsteři poměrně dlouho předpokládají, že Reacher je pouhým obětním beránkem, který má zakrýt neschopnost dodavatelů zboží, a vlna náhod v kombinaci s Reacherovými zásahy (které si gangsteři nedokáží vysvětlit jinak, než jako kroky "předvídavé" konkurence) eskaluje ve velmi zábavnou vybíjenou, na jejímž konci je však brutální, kruté a jediné správné odhalení, o jaké zboží se to vlastně v Nebrasce bojovalo... Dokonale zpracovaný lavinový efekt s exkurzí do světa zločinu a jeho zákonitostí. Někdo může Childovy romány dělit do dvou linií – na ty, které se odehrávají ve velkoměstech (a skvěle reflektují fungování nejrůznějších institucí a americký způsob života ovlivněný moderními technologiemi a změnami po útocích z 11. září) a na ty, které se odehrávají spíše ve venkovních oblastech (a reflektují spíše rozsáhlost USA a fakt, že i v moderním světě se náhle může člověk beze stopy ztratit v tzv. "dobrém sousedství"). Za cenu života patří jednoznačně do druhé linie, ale bez ohledu na to, který typ Reacherových příběhů komu sedne víc, je úžasné, že v obou případech se dokázal Americe podívat tak důkladně na zoubek rodilý Brit...

Lee Child: Za cenu života
Překlad: Iva Harrisová
Vydalo: BBart, Praha 2011

Hodnocení: 70 %

Boris Hokr

foto: archiv vydavatele

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016