RECENZE

 

Komiksová recenze: Vějíř - Sborník české mangy 2

Ačkoliv se po ulicích stále prochází spousta lidí, kteří si pod mangou představí maximálně tropické ovoce, najdou se již tací, co správně identifikují japonské komiksy. A nejen to, s trochou štěstí se dá narazit i na české autory, kteří mají kolegy z východní Asie jako hlavní zdroj inspirace.

 

V pohodě, žádný strach. Vějíř není další záležitostí, z níž by měl jít výtěžek na podporu obětí japonské katastrofy. Takovým směrem se snad už zrealizoval dostatečný počet kšeftů se surfovými prkny, oteplováky nebo konzervami s lančmítem. Druhý sborník české mangy pracuje s mnohem bohulibějšími cíly - umožňuje nadšeným mladým autorům publikovat. A takové uvedení může představovat významný impulz pro jejich další tvorbu. Smolení scénářů a kreseb do šuplíku přeci jen časem omrzí, ale když vidíte své dílko prodávat v pečlivě zpracované knize, nakopne to. Respektive by to nakopnout mělo. Navíc i Japonci budou určitě raději, pokud se pár krejcarů vloží do této sympatické cihličky než do naznačování, že nejsou soběstačný národ.

 

 

Jelikož Vějíř 2 obsahuje téměř trojnásobný počet stran oproti prvnímu dílu, vešlo se do něj přes dvacet povídek. Pokrývá enormně široké spektrum žánrů. Najdou se naivní romantické slaďárny, duchařské horory, dobrodružné peripetie a spousta všemožných legrácek. Fóry se dají najít v pointách i v hrátkách s žánrovými klišé a prostor mají jak srandičky infantilní, tak černohumorné. Valná část dílek přitom působí dojmem, že si její autoři vzali oblíbenou mangu a sloučili ji s vlastními nápady a tužbami.

 

 

Výsledek je díky tomu z logických důvodů mišmašem snad na všech možných rovinách. Mišmaš stylový, mišmaš žánrový a samozřejmě i mišmaš kvalitativní. Každý čtenář má osobité preference, tudíž nebude nic zvláštního, když některé části prosviští bez odezvy, další příjemně překvapí a jiné jednoduše pobaví. Kresebně se najde několik velmi zajímavých kousků s osobitým stylem a zároveň také pár povídek, u nichž by se dalo spekulovat, zdali inspirace nehraničí s kopírováním. Ale ať si samozřejmě každý chmátne sám do svědomí a rozhodne se, zdali by nebylo pro konzumenty i tvůrce samotné podnětnější hledat o něco víc sebe sama.

 

 

Každopádně nemá smysl vytvářet seznam hodnocení a postřehů pro každé jméno a nick z obsahu. Vějíř je zajímavý také v tom, jaká překvapení nabízí, takže by bylo zbytečné detaily prozrazovat nebo naznačovat. Celkově jde o záslužný počin, kterému se dá především popřát, ať se dostane do pazour co největšímu počtu lidí. A též ať vyhrábne další sérii výtvorů od nových či staronových tvůrců, aby byl třetí Vějíř snad ještě buclatější. Hledání pěveckých talentů už se přeci jen dost omrzelo.

 

Vějíř - Sborník české mangy 2

Scénář: Jiří Tesař, Honza Liška, Prokop Smetana, Huy Pham, Kazumaki a další

Kresba: Jaroslav Meloun, Jiří Tesař, Veronika Kuncová, Sandra Filipová a další

Nakladatelství: Yatun

Počet stran: 316

Cena: 149,- Kč

Info: kobuta.cz/vejir

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016