RECENZE

 

Filmová recenze: Cesta

Zapomeňte na všechno hezké, co se kdy přihodilo. Pokud si totiž budete vybavovat krásné chvíle, uvalí vás to do ještě větší deprese, než k jaké současná situace vybízí. A netřeba snad dodávat, že absolutně zdevastovaný svět plný hladovějících a vraždících, je sám o sobě depresivní dost a dost. Tato cesta bude zkrátka dlouhá a pochmurná.

 
Před pár měsíci se tuzemskými kiny prohnala Kniha přežití, v níž Denzel Washington putuje zničenou krajinou s posvátným svazkem v batůžku. Bratrům Hughesovým se i leckdy dařilo budovat atmosféru s pomocí drsného vizuálu, přesto průhledná pointa a až příliš přímočará křesťanská agitace shodila potenciál o několik pater níže. Nyní se na vrchol pokouší vydrápat další postapokalyptická vize, která vychází z knihy Cormaca McCarthyho. Filmová podoba se přitom svého psaného vzoru drží velmi věrně.



Nikdo neví, co se stalo, jen je zřejmé, že svět byl zničen. Možná šlo o jaderný útok, možná o nějakou vesmírnou událost, něco zkrátka zapříčinilo to, že nyní všemu dominuje prach, ruiny a smrt. Miliony lidí a zvířat zemřely buď v důsledku samotné katastrofy, následným vyhladověním nebo se o ně postaraly pouliční gangy. Touto nehostinnou krajinou putuje Muž a Chlapec (jeho syn), kteří směřují na jih k pobřeží. Při své cestě za nadějí táhnou nákupní vozík s pár maličkostmi a snaží se přežít. Jedinou radostí pro ně může být občasný nález něčeho k jídlu či k pití. Nebo jen holý fakt, že zrovna nemusí přemýšlet o tom, jestli si hlavou pro jistotu prohnat kulku.
 
Není důležité, co a proč se vlastně událo. Cesta nemá absolutně žádný zájem sdělovat informace, kam postavy směřují, z jakého důvodu tam směřují a proč je země v takovém stavu, v jakém je. Samotným smyslem existence se pro všechny přeživší stalo ono putování a naděje. Kdo se zastaví a rezignuje na hledání lepšího života, zemře. Takto jednoduché to bylo v knize a je na jednu stranu fajn, že takto jednoduše to předvádí i film. Australský režisér John Hillcoat se drží pomalého tempa, během něhož hladovějící figury chodí z místa na místo a při každém nebezpečí rychle přemítají, zdali se mají raději sami zastřelit nebo risknout útěk a záchranu.


 
Toto všechno je solidně zpracované a zahrané, ale hlavní problém filmu ční v tom, že se opravdu jedná o značně doslovný přepis knihy, který nepřidává žádné výrazně osobitější momenty. Nabízí se tedy otázka, proč McCarthyho dílo tímto stylem vůbec adaptovat. Pochmurnost se nedaří navodit alespoň tak silně jako v papírové podobě a emoce z ústřední dvojky otce a syna taktéž nepříští v nijak oslnivém gejzíru. Jde jen o vyplácnutí knihy na plátno. Možná za pár let, až někoho napadne vytvořit elektronickou knihu, na jejímž pozadí poběží vizuální podoba textu synchronizovaná s tempem čtenáře, bude mít filmová Cesta nějaké uplatnění. Samostatně se k ní ale spíše hodí přilípnout nápis "zbytečné".

Příští týden kupříkladu nastoupí do kin snímek Kick-Ass, který vychází z komiksové předlohy Marka Millara a Johna Romity Jr. Původního kousku se přitom taktéž drží dosti věrným způsobem, avšak přináší i několik příběhových změn. Jedná se o změny natolik zajímavé a držící se ducha komiksu, že perfektně zapadají do celkového konceptu a dělají z filmu výbušnou a překvapivou zábavu jak pro znalé, tak i neznalé. Hillcoatova Cesta oproti tomu čtenáře nepřekvapí a nabídne pouze ilustraci k písmenům. Rozhodně ne špatnou, avšak kdovíjakým nadšením se kvůli ní hýkat taktéž nedá.

Hodnocení: 60%



Cesta

Česká premiéra: 29. dubna 2010
USA 2009, 113 minut
Režie: John Hillcoat
Scénář: Joe Penhall
Kamera: Javier Aguirresarobe   
Hudba: Nick Cave, Warren Ellis
Střih: Jon Gregory
Hrají: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Guy Pearce, Robert Duvall, Kodi Smit-McPhee, Garret Dillahunt, Michael K. Williams, Molly Parker a další
 
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016