RECENZE

 

Filmová recenze: Finty Dicka a Jane

Když šéfík vytuneluje firmu, ve které Dick pilně pracuje na své kariéře, zbývá mu jediná naděje. Bezva finta. Jim Carrey znovu "fintí" v žánru bláznivé komedie, který ho "stvořil".

 

Chlápek na pracovním pohovoru: "Když někdo něco zkazí, říkáme tomu: udělat Dicka."

Dick (Jim Carrey) si s Jane (Téa Leoniová) pořídil celkem pohodlný středostavovský život. Jeho součástí je synek, mexická hospodyňka, lukrativní místo v prestižní firmě a nadějné vyhlídky na profesní růst. Jednoho krásného dne se Dick dozví, že ho šéfové chtěji vidět "nahoře". A tím všechno dobré končí.

Dick se stane zbrusu novým tiskovým mluvčím společnosti, o které všichni ví, že jde do kytek. Všichni, kromě Dicka. Ten přijde o práci i o dobrou pověst. Účty za domácnost se vrší a rodince hrozí, že skončí na dlažbě. Ze zoufalých manželů se proto stávají zoufalí zločinci. Jinými slovy, rozhodnou se přividělat si jinak.

Nový film s Jimem Carreym je ve skutečnosti remakem klasické komedie (u nás neuvedené) s Jane Fondovou. Zápletka byla "zmodernizována" a producenti asi doufali, že hned jak se role zhostí Carrey, bude o zábavu postaráno. No… Carrey je dobrý charakterní herec a ještě lepší komik. Ale ani jeho ztřeštěné blbnutí ještě terno nedělá.

Dick: "Dej sem prachy!"
Jane: "Miláčku, nemusíš tohle dělat."
Dick: "Jestli do zítřka nezaplatíme, vyhodí nás na ulici."
Jane: "Dej sem ty prachy!!!"

Napíšu to teda naplno. Ve filmu je několik (dva) momentů, u kterých jsem se smál. Pak jsem se ještě párkrát (dvakrát nebo třikrát) pousmál. U zbytku jsem ochotný uznat, že má na vtip zaděláno. Otázkou je, jestli na dobrý vtip a jestli někoho zajímá, že snaha byla, ale to je tak všechno.

Carrey je nejlepší v těch scénách, které se nesnaží zaujmout překombinovanými slovními hříčkami. Hi-tech ninja sekvence, kdy si Dick utahuje z okrádaného neoblíbeného známého, připomíná spíš povedený skeč z komediální show typu Saturday Night Live. Finty Dicka a Jane ale nejsou ujetou parodií.

Má to být nejspíš něco jako "seriózní" komedie, jejíž hrdinové nakonec prozřou a místo víceméně nevinných spoluobčanů se loupežnickým kouskem jako z Dannyho parťáků pomstí tomu pravému. Dokonce je tu závěr s morálním poučením. Dobře, Božského Bruce jsem hodnotil stejnými 60%, ale určitě je fikanější. A zábavnější. Tentokrát je to místo bezva finty spíš nic moc finta, Jime.

Hodnocení: 60%

Fun with Dick and Jane
USA 2005, 90 min
režie: Dean Parisot
scénář: Judd Apatow, Nicholas Stoller
hudba: Theodore Shapiro
hrají: Jim Carrey, Téa Leoniová, Richard Jenkins
www.sonypictures.com/movies/funwithdickandjane

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016