PARTYINFO

 

PRO FUTURUM: ZMATENÝ KORMIDLO

Datum konání:
07.06.2003 - sobota
Místo konání:
Praha - houseboat U Bukanýra
DJs:
Tvyks & Pat Heart (FR) aka Afroginger, Face (Techno.cz) & instrument leaders, Lillou (Eastbase), Biscuit & Maraca S (LIVC Bassline cup winners), Tom Saver & Jerky aka Soundstrike, Marko Jelić (Clubber.cz, Pro Futurum, Beograd), Drahota (TWM komplex), Edgar Lee (PF Fucker)
Info:
juki@techno.cz
Popis:
2. narozeniny: výročí vzniku AMU Pro Futurum
Fronta na Banán (poezie jen tak z vody, Literární akademie Josefa Škvoreckého), návštěva Karla plavostrojem, záhada zmateného kormidla, taneční velekreace Noční Bouře, turbobásně jak se patří, převleky, kostýmy, bowle & rybičky v akvárku, vodka pro Toníka - Toník pro vodku, zvířata na grilu, máchání dotíravých fotografů ve studené vodě, spousta legrace!
pivečko 25, nealko 30, špiritus forte 40 dukátů
v případě nepřízně počasí stříška a teplíčko;)
start 20:00
 
 
Rozhovor s Biscuitem

Mezi zajímavé osobnosti české taneční scény bezesporu patří i vítěz LIVC Bassline cupu DJ Biscuit. Představovat ho je pro mnohé, zvláště pak starší generace pravděpodobně zbytečné. S taneční hudbou totiž začínal zhruba před deseti lety v pražské Radosti FX. Krátký rozhovor proto určitě není k zahození. Biscuit si ho rozhodně zaslouží.

 

 Biscuit Několikrát v roce věnuje naše redakce svůj čas presentaci některého ze začínajících DJs. Stal jsi se vítězem jednoho z LIVC Bassline cupů, nicméně situace je v korespondenci s věkem trošku složitější. Tvé jméno se na plakátech objevovalo již takřka před deseti lety, prošel jsi snad všemi pražskými kluby, s čistým svědomím můžeme prohlásit, že se tvá kariéra slibně rozvíjela. Potom jsi se rázem vytratil a nyní se snažíš světu představit znovu. Nuže směle do toho: kdo je to DJ Biscuit?

Lehce vyšinutý jedinec, jehož hlavní zájmy jsou podobné jako u většiny obyvatel této těžce vyšinuté planety. Jídlo, spánek, opačné pohlaví, zábava s přáteli a trocha hudby.

Určitě by nebylo od věci zapátrat v tvé minulosti. Jak a kdy jsi se k DJingu dostal?

Samozřejmě náhodou. V létě 93 mě můj kamarád (v té době tanečník v Radosti) poprosil, jestli bych mu nepřišel zapojit mixák na party, kterou sám pořádal. Nemusel mě dlouho přemlouvat, zvlášť když mi nabídl, že si můžu zahrát s ním. Měli jsme výhodu, že jsme byli v Radosti pečený, vařený a dost jsme toho měli dopředu okoukanýho. I naše tehdejší hraní z CD přehrávačů, bylo založený na mixování beat na beat. Doma jsme si měřily BPM a lepili nálepky s dodatečnými údaji na obaly cédéček. Ale protože měřit BPM za pomocí stopek a kalkulačky je pěknej vopruz a výsledek stejně stojí skoro za ho... , měli jsme už začátkem jara gramce.

Na scéně se tedy střídavě pohybuješ již poměrně dlouho. Můžeš našim čtenářům podat ze svého pohledu reflexi vývoje české taneční scény?

Dřív byly akce větším duchovním zážitkem. Mělo to větší obřadnost a svátečnost. Dneska je takovejch akcí minimum.

Stylově se zaměřuješ na houseovou hudbu. Čím je ti sympatická? Jaký máš vztah k ostatním druhům elektronické hudby?

Nemyslím si, že by se house nějak výrazně lišil od jiných odnoží taneční hudby. Já ani hudbu nijak neřeším podle škatulek. Někdy ani nevím co vlastně hraju. Je Donna Summer house??? A co třeba St. Germain??? Tím jsem myslím odpověděl i na druhou část otázky.

Hodně se mluví o probíhající modifikaci taneční kultury. Jedni mluví o úpadku, druzí o střídání generací, další o přirozeném vývoji hudby… Jaké změny v mentalitě lidí jsi za ta léta zpozoroval?

Asi to je všechno dohromady. Já osobně, to ale zas tak černě nevidím. Jestli mám bejt upřímnej, tak mám v podstatě z toho u nás zatím menšího úpadku radost. Myslím, že se to aspoň trochu vyčistí a zase se budu moct dívat na větší procento lidí, kteří chodí za hudbou. S tou mentalitou je to spíš celospolečenský jev.

Pokud si dobře vzpomínám, hovořil jsi o dobrém přátelství se zapomenutou takřka kultovní postavou DJe Spejbla. Můžeš nám o něm povědět trošku více?

Spejbl byl prvním residentem Radosti. Je dnes už trochu zapomenutej. Všem doporučuju si ho někdy poslechnout. Ten člověk hraje underground a to už se dneska nevidí. Někdy mi sice nesedí jeho náhlý změny nálad, ale má fakt osobitej zvuk.

Zpět k hudbě. Věnuješ se striktně DJingu, nebo zkoušíš i vlastní produkci?

Už několik let se věnuju i produkci. Snažím se na sobě neustále pracovat. V součastnosti se rýsuje pro mě velmi zajímavá možnost spolupráce a věřím, že by to mohlo vyvrcholit deskou. Víc ale neřeknu, protože bych to nerad zakřikl.

Co novinky typu Final Scratch? Mají na scéně své místo?

Určitě. Jenom to chce trochu profesionálního přístupu a nepouštět lidem mp3-ky apod. Tahle hudba je o zvuku!

Dobrá. Na jakém mailu, nebo telefonním čísle tě mohou promotéři zavolat?

To je moc hezká otázka. Můj mail je biscuit@seznam.cz a tel. 605 97o 487. Díky.

 
Rozhovor s produkčním Bukanýru Lukášem Pro Futurum: Zmatený Kormidlo

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016