REPORT

 

Report z akce Lunchmeat Festival Special Opening od JHR

Podzimní svátek netradiční elektroniky se letos dočkal skutečně výjimečného zahájení. Samotný Lunchmeat Festival bude sice až 14. října, ale už poslední zářijovou neděli proběhla velmí vydařená akce jako předkrm. "Lunchmeaťákům" se podařilo získat unikátní prostor gotického Kláštera sv. Anežky a naplnit tuto tak trochu polozapomenutou budovu Národní galerie hutnými beaty. Díky ukázkovému babímu létu z toho byla moc pěkná nedělní sešlost korunovaná monumentální show přímo v kostele sv. Salvátora

 

Jak už je u Lunchmeatu zvykem, zážitek to byl skutečně audiovizuální a výjimečnému místu, skoro 800 let starého konventu, to sedělo velmi dobře. Led trubky a kouř venku spolu s masivními kilowatty zvuku vynikly při premiéře nového live setu Trevora Linde. Projekce Roj s živě programovanými algorytmy v ambitu pěkně vynikly na pozadí chodby s gotickými prvky.

Lunchmeat

Vrcholem akce byla show Koreless a Emmanuela Biarda The Well v lodi kostela. Speciální projekční stroj s laserem a odrazivou fólií vysílal digitální záblesky přes celý prostor a posiloval vertikální náboženský dojem. Hudebně to bylo značně konceptuální a na hraně snesitelnosti s hlasitostí. Lasery se zrcadlem byly postupně otáčeny směrem k publiku, takže ze světelných sloupů se staly záblesky takřka horizontální připomínající Sputnik, který se chystá k odletu.

Lunchmeat

Celkově velmi povedená akce na výjimečném místě, tak trochu odpovídající meditaci a "kontemplaci", kterou měl zdejší řád klarisek a minoritů v popisu práce. Bylo by skvělé, kdyby se tento prostor v centru Prahy dařilo takto budit k životu častěji a udělat z něj takový malý "Museumsquartier", což je ostatně chvályhodným záměrem současného ředitele NG Jiřího Fajta.

JHR

foto: Mr. Pipe

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016