CLANEK

 

Seznamte se, tohle je: Ethan Kath!

To, že za hlučným a hudebně těžko specifikovaným projektem Crystal Castles stojí divoká zpěvačka Alice Glass, ví každá třináctka. Ale že tou tajemnou osobou, skrývající se v pozadí v kapuci, je Ethan Kath, druhá polovička, která odmakala značný kus práce na celém projektu, se ví už málo. Pojďme si ho tedy představit!

 

Pokud máte čuch na lidi, pravděpodobně v Ethanově tváři rozeznáte, že má italské kořeny – velký nos, tmavší pleť a černé vlasy říkají o tom své. Dnes už jedenatřicetiletý Ethan to s hudbou myslel smrtelně vážně už v dětství. Jako teenager hrál v anarchistickopunkové skupině Jakarta a později dělal basáka garage-metalové bandě Kill Cheerlander. Už tady je vidět, že z něj žádný folkový písničkář nebude.

Crystal Castles

Dalo by se říct, že to byl Ethan, který položil první kámen Crystal Castles. Narazil na šestnáctiletou Alici čistě náhodou – tehdy ještě hrála v punkové skupině a tak trochu hledala své ztracené Já. Líbila se mu natolik, že si ji pozval do svého studila, aby mu svým "jemným" dívčím hláskem doprovodila několik jeho skladeb. A světe div se - vznikly z toho pecky jako "Untrust Us" nebo "Alice Practice". Pokud jste měli čest být součástí MySpace.com rodiny, pravděpodobně jste už tehdy tyto skladby sjížděli od rána do večera. Po roce se už daly stahovat a po nějaké další době už oni vydali své první debutové album a všechny holky okolo si začaly zkracovat vlasy a dělat černé linky na očích. Éra "trashy" Crystal Castles se zdála být započatá.

Co se týče Ethana jako takového, je to skromný a velice milý Kanaďan, pokud se ho jednou rozhodnete fotit, v lepším případě se schová za kapuci nebo zmizí z vašeho objektivu. Na pódiu působí jako opak Alice a spolu tak tvoří naprosto harmonickou dvojku, která se během koncertování doplňuje - zatímco Ethan se krčí v pozadí u kláves, Alice dokáže i se zlomenou rukou naprosto euforicky nakopnout totálně přeplněný Lucerna Music Bar. Odkazuji tak na jejich dávný koncert, který si vychutnali i ti v posledních řadách.

Ethan Kath

Kromě toho, že po spolupráci s Crystal Castles teď touží kdejaký glitch projekt, si Ethana Kathe odchytl i taťka všech post-punkových děti, Robert Smith, zpěvák kapely The Smith. Před třemi lety spolu hráli na festivalu Bestival a Robertovi se natolik líbili, že si na ně počkal v zákulisí a domluvil si s nimi společný song. Tak trochu spolupráce snů, že? Vznikla z toho vydařená skladba "Not In Love", která několik měsíců rotovala nekomerčními i komerčními rádii.

Crystal Castles

V řadě několika let jim doposud vyšly tři desky, každá byla jiná, podmanivá a tak trochu svá. Mimochodem všechny jsou dle jejich slov věnované Pino Placentile, jejich příteli, který už bohužel není mezi námi. Před časem jejich hudbu uctívali jenom teens s emo patkou, teď se z Crystal Castles stala plně respektovaná skupina, která pracuje na sobě a s každým novým albem otevírá pomyslné dveře novým experimentům s elektronickou hudbou. A co si budeme povídat, těch není nikdy dost. Před rokem oslavili deset let fungování a dá se říct, že jejich sláva stále ještě neklesla.

Ethan Kath

Ethan Kath mezitím přesedlal z producenta na DJe a začal vystupovat po světových klubech. A díkybohu ani Prahu letos nemine. Přijede si zahrát do Chapeau Rouge úplně poprvé! Nenechte si ho ujít, protože je to jediný moment, kdy má kapela koncertní pauzu a on si může dovolit takhle vyjíždět na párty.

Ethan Kath vystoupí 15. května v klubu Chapeau Rouge v Praze jako DJ a doprovodí ho několik rezidentů ODXT v čele s Deanem Rosenzweigem (ex IAMX) a 16. května v klubu Fléda v Brně, navíc ještě živě kapela Autist, kde bubnuje současný koncertní bubeník Crystal Castles Christopher Chartrand, dále Kay (Cathedral of Noize/Bounce! Bounce!), Them Darned Teenagers a Smile Forever DJs.

mamba

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016