CLANEK

 

Right Now! 02: Death Abyss, Olgamikks, Pfirter / Kangding Ray

A máme tu druhé vydání rubriky Right Now!, která své oko nespustí z novinek ze světa kvalitní elektronické hudby. Přeji pěkné čtení, ale hlavně poslech!

 

Death Abyss


DEATH ABYSS - DESTROY THE MUNDANE

Label Rodz Konez, který vlastní projekt Makaton, vydal další ze svých přísných, industriálních a nekompromisních EP pod názvem Destroy The Mundane, který má na svědomí projekt Death Abyss. Pokud máte rádi dubstep a temné techno, tak toto EP je ideálním spojením.

Úvodní skladba "Destroy The Mundane" má klasický zlomený techno rytmus, ovšem dubstepový nádech mu dává právě důraz na třetí dobu v podobě "clapu", chcete-li. Jedná se opravdu o nekompromisní hutnou nálož se skřípajícími synthy, skvěle doprovázené hajtkami.

Druhá skladba "Fill Your Heart With Hate" je dle mého názoru nejslabší a působí nejutahaněji, přitom BPM se pohybuje kolem 130. Skladba je opět ve stejném duchu, tedy kovový nádech s hororovými zvuky v pozadí - nic pro slabé a "trance" povahy. :)

Poslední a asi nejlepší skladba z celého EP, "Mirality Is Handicap", má obdobnou rytmiku jako skladba předešlá. Ovšem nádech a nálada songu je daleko lepší a vyváženější. Hlavně kopák, který se po prvním úderu rozlítne, dává zdánlivě utahanému songu drive. Doprovod tvoří střídání hajtek, skřípající synthy a křik jak z vymítání ďábla. :) Toto EP hodnotím kladně, asi nejlépe z celé tvorby projektu Death Abyss.

Ukázky zde.

Robag Wruhme

VARIOUS ARTISTS - OLGAMIKKS

Můj oblíbenec a pro mě TOP hudebník Robag Wruhme je opět zde! Tentokrát si připravil DJ mix Olgamikks, kde naleznete sice spousty skladeb, ale všechny v remixech právě od Robaga. Ovšem, aby se neřeklo, tak na mixu neleznete i pár originálů...

DJ mix obsahuje 16 skladeb, přičemž první skladba nasazuje tu nejvyšší laťku. Jedná se o hitovku projektu Modeselektor pod názvem "The White Flash", kde svůj hlas zapůjčil Thom Yorke, který je znám hlavně jako zakladatel kapely Radiohead. Robag tuto jinak dubstepovou lahůdku převlékl do elektronického kabátu a s hlasem Thomase si bravurně pohrál. Remix je to velmi povedený.

Další skladby se pohybují spíše v minimalových vodách, což je jedna z hlavních domén Robaga. Výjimka, která potvrzuje pravidlo, je skladba "Kuttenrolch". Tady by si mohl podat ruku s Aphex Twinem.

Další pikantní přehlídka elektroniky je skladba "Pokatoll". Jedná se o praskající, pomalou, příjemnou až melancholickou "klidovku", která doslova pohladí.

Olgamiks je povedený souhrn uměleckých počinů Robaga. Určitě stojí za to si povšimnout, že Robag i zdánlivě nepoužitelné samply a zvuky dokáže perfektně použít a vytvořit tak dokonalou skladbu, která od začátku až do konce působí jak vyprávění příběhu.

Ukázky zde.


PFIRTER / KANGDING RAY

PFIRTER / KANGDING RAY - CAOS Y ORDEN SUPERIOR / WARS

A je tu opět label Stroboscopic Artefacts. Pár kousků jsem představoval v minulém vydání rubriky Right Now! Ne, nemám žádné kladné body za jejich propagaci a ani nepojedu na dovolenou. :) Jednoduše nevyšlo nic jiného, co by si dle mě zasloužilo pár řádků.

Tentokrát label Stroboscopic Artefacts potěší hlavně příznivce černých 12ti palcových kotoučů, protože tento release vyjde jen na vinylu. Zda se dočkáme elektronické podoby, je ve hvězdách.

Na desce naleznete dvě skladby. Jednu si střihl Jihoameričan Juan Pablo, známý jako Pfirter. Druhou francouzský producent Kangding Ray. Od Pfirtera se dočkáme devítiminutové skladby "Caos Y Orden Superior". Track začíná nenápadně, ale postupně graduje a stává se z něj valící hmota basů a ruchů, což je synonymum pro pořádné svižné techno.

Druhá skladba je opak. Kangding Ray nám zahraje song "Wars", který působí jak balzám na duši po tom, co si člověk poslechne smršť od Juana. Jedná se o dokonale temnou, melodickou, takřka offbeatovou seanci, kde kompresor pumpuje, jak jen to jde. Těžko popisovat... Poslechněte si ukázky! Deska vyjde 26.10. 2012

Ukázky zde:

Pfirter / Kangding Ray - 'Caos y Orden Superior' / 'Wars' [SA015] by Stroboscopic Artefacts

reznyk

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016