CLANEK

 

Technoservis Nula2: Byetone, Exium, Ben Sims a další...

Tentokráte nečekejte od Daha, šéfa to vinylshopu Nula2.cz, žádné provařené pardály. Naopak, prostor tentokrát dostaly neoposlouchané tváře. Hned z kraje představíme pořádný nářez projektu Byetone, příliš uvolnění však nepřinese ani následující počin značky Planet Rythm...  Hodně dynamickou záležitost vydává i vydavatelství Token, které nechalo předělat singl Morodem Benem Simsem.

 

Byetone
Plastic Star
(Raster Noton 081)

Tak tohle je rozhodně ostřejší kousek, který nesedne jen tak někomu. Má ho totiž na svědomí dosti nekompromisní partička lidí okolo Pan Sonic a skandinávského labelu  Raster Noton. Co tedy od tohoto vinylu čekat? Rozhodně hodně drsnou "zvukařinu". Sice má celá deska hodně taneční nádech, ale běžný človíček bude asi citelně valit oči, nebo tedy spíše uši. Už sám originál má velice neotřelý a industriální nádech. Následuje přímočarý remix od Sleeparchive, který nevybočuje ani kousíčkem z tématu. Celému vinylu kralují chladné, na kost ořezané samply a hutné basové linky. Deska je plná surového materiálu, polotovaru, který už nějak musíte zpracovat sami. Na B-straně remixoval Alva Noto a jeho remake je pro mě asi tím nejlepším na tomhle maxáku. Jeho pohled na věc mě dostal především pro svou rozbitou rytmiku a uspořádání dalších elementů. Poslední remix obstaral pan Dr. Walker a i tady se vám nepřestane tajit dech. Hodně strašidelná až démonická záležitost. Remixy na titul "Plastic Star" se rozhodně vydařily, ale přestože se jedná o poměrně taneční záležitost, zůstávám na pochybách, kdo ji u nás vůbec zahraje? 

www.raster-noton.de 
Daho 95%

 
Exium vs. Bas Mooy
Squalo
(Planet Rhythm 067)

Po sérii "radiálních" desek zakotvili u labelu Planet Rhythm i španělští Exium a spolu s Bas Mooyem zde vydávají maxák "Squalo". Jedná se o čistokrevné techno plné současných postupů a ingrediencí. První dva tracky, tedy strana A patří celá projektu Exium. Oba jejich počiny jsou klubové nenásilné skladby s melodickým a originálním motivem, jaké jsou u Exium už dobrou tradicí a jimiž si zachovávají i v dnešní době originalitu. Rozhodně ihned rozpoznáte původní rukopis a nápaditost. Druhou stranu obsadil Bas Mooy, rovněž s příjemným techniskem, použitelným v dnešní době v libovolném klubu. Kompozicí prostupuje vždy také zajímavý motiv, který několikrát efektně vygraduje a opět se vrátí do původní podoby. Jednoduše řečeno, jedná se o povedené a funkční tracky s aktuálním zvukem. Myslím, že si na své přijdou jak fanoušci klubového techna, tak i ostřejšího industriálního soundu. 

www.exium-music.com 
Daho 80%


Phase
Morodem (Ben Sims Remixes)
(Token Special 1x)

Projekt Phase už patří mezi rezidenty belgického labelu Token Records a dostal už několik příležitostí se na něm realizovat. Tentokrát si jeho track vzal na paškál Ben Sims a dodal hned dva vynikající remixy. Jedná se o remaky skladby "Morodem", což je už v originále chytlavá taneční záležitost v tribalovém rytmu. Remixy z dílny Ben Simse jsou oba ještě více jedinečné a nejen zvukově zajímavé. V prvním ze dvou obsažených remixů Ben Sims zvýraznil ústřední motiv a doplnil dynamické a  pro něj typické hi-haty. Kompozici střídavě protnou i krátké melodické plošky a moc pěkné klavírní motivy. Druhý remix ala Ben Sims má deepovější polohu, ale stejně povedený efekt. Tady remixér vsadil na silný syntezátorový motiv, který graduje a zase se vrací pomalu zpět. Oba remixy i zmiňovaný oroginál mají něco do sebe a už se těším, až tuhle desku uslyším na pořádném aparátu. Rozhodně v tu chvíli nebude parket prázdný, právě naopak, dokážu si ho představit narvaný k prasknutí a všichni budou mít ruce nad hlavou! Takovéhle desky prostě nevychází každý den.

www.tokenrecords.com 
Daho 90%   


Charlton, Casual Violence, Mattias Engvall, Marco Rane
Crtl-Alt-Del ep
(Aftertaste 003) 

Holanský label Aftertaste vyrukoval se svým třetím pokračováním a opět si vede velice dobře! Celý sampler se nese v duchu industriálního techna s nádechem birminghamu a má šmrnc i španělského soundu. Desce vládnou nerovné rytmiky a temná melodická pozadí. Pojďme se tedy na tuhle minikompilačku labelu Aftertaste podívat blíže. Osobně mě nejvíce zaujal holanďan Charlton s trackem "Stuff" který vychází z klasického millsy zvuku a je okořeněný v pauzách potlačenými hlasovými samply. Pozadu nezůstávají ani Casual Violence se svou rozlmácenou "Maybee We Are", která spíše inklinuje ke španělské produkci a jižanskému pojetí techna. Následují méně známá jména Marco Rane a Mattias Engvall. Ani ti se nemusí za své počiny stydět, protože důstojně reprezentují tento nový a progresivní label. Po dlouhé době totiž můžeme díky vydavatelství Aftertaste Records pohodlně sledovat, co se aktuálního na technoscéně děje a jaký je skutečný zvuk současného techna! 

www.aftertaste-recordings.com 
Daho 75%

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016