CLANEK

 

Technoservis Nula2: Grovskopa, Inigo Kennedy, Adam Beyer, Ben Sims

V novém Technoservisu, který připravuje Daho z obchudu Nula2, se nám opět sešla samá hvězdná jména. Největším tahákem je nový singl Luke Slatera, vydávajícího pod pseudonymem Planetary Assault System. Ale neztratil se ani Ben Sims, Adam Beyer a hlavně Inigo Kennedy.

 

Various Artists
Metalinvader EP
(Aftertaste 001)

Zbrusunový holanský label Aftertaste se nám rozhodl představit aktuální a nové počiny z oblasti techna. Švédskou ocel reprezentuje sám Grovskopa velice povedeným trackem "Vund", který nese jeho originální autorský rukopis. Těžké beaty se boří do plastického materiálu a atmosféru prořezávají ostré hajtky. Druhý track "Desiccate" dodal Troika. Jedná se o temnou, plazící se záležitost, inklinující spíše k označení dubstep. Na B straně najdeme známé jméno Luka Baumann. Jeho počin nazvaný "Adverse" má silně temný nádech a zasněnou industriální duši. Na samý konec jsem si nechal asi nejlepší track tohoto minisampleru. Patří holanským Radial a nese název "Bone Collection". Je to silně taneční energický track s velmi výraznou melodií, který si určitě velmi rychle najde svoje fanoušky. Celou desku "Metalvander" bych zařadil spíše k těm undergroundovějším počinům a rozhodně ji hodnotím velice pozitivně, jakož i skutečnost, že o sobě podsvětí dá čas od času vědět!
 
www.aftertaste-recordings.com
Daho 80%   


Ben Sims
The Dubs 3
(Hardgroove 006) 

Ben Sims vždy platil za krále groovy-techna a tribalu. Nikdo neví proč, ale na celé dlouhé čtyři roky se odmlčel, aby koncem roku 2008 v plné parádě opět rozjel svůj label Hardgroove. Titul "Dubs 3" je naprosto nekompromisní technohit, který musí oslovit všechny DJs. Do paměti se vám v první řadě vryje jeho chytlavá basa a také samozřejmě nepřeslechnutelné ženské vokály v latinském stylu. Maxák je poskládám ze čtyř našlapaných skladeb, kdy se doslova jedna předhání s další, která bude více groovy. Někdo by mohl namítnout, že podobných tracků už tady bylo asi tisíc, ale až si poslechnete právě "The Dubs" Bena Simse, zjistíte, že ostatní se mají ještě hodně co učit, aby kompozice měla hlavu a patu. Tomuto aktuálnímu počinu tedy rozhodně říkám ano a doufám, že Hardgroove 006 obsadí i české akce a djské kufry na hodně dlouho. Takovéhle desky si to prostě jednoznačně zaslouží.

www.bensims.com
Daho 85% 

Adam Beyer & Planetary Assault Systems
Simulated Usage / Mod
(Figure 016) 

Adam Beyer vydal společně s Luke Slaterem víc než povedený vinyl nazvaný "Simulated Usage". A stranu tedy obsadil Adam Beyer s příjemě klubovou věcí "Simulated Usage", které se nedá odepřít značný vliv vlny minimalu. Prázdnější zvuk ale není vůbec naškodu. Track by vás mohl zaujmout svou atmosférou a víc, než zajímavým pojetím. Rozhodně se nejedná o řadovou minimálovku, jakých tu dnes můžeme vidět hromady. Druhou stranu obsadil Luke Slater jako Planetary Assault System. "Mod" zpočátku zní jako remix na jeden starý track z alba "Drone Sector", ale v zápětí zjistíte, že tomu tak není. "Mod" je originální kousek a věrným fandům Luke Slatera by jistě netrvalo dlouho rozpoznání jeho autora. Ale přeci zní zmiňovaný track současně! Má dokonalé aranže, vypracované beaty a gradující atmosféru. Osobně mě tenhle počin hodně nadchnul a v klubech ho ode mě jistě často uslyšíte. Celá deska ale stojí za pozornost a tak by neměla uniknout ani vám!

www.lukeslater.com
Daho 95%    


Inigo Kennedy
Onwards & Wrongwards
(Token 010) 

Belgické vydavatelství Token má neustále rostoucí tendenci. Jednak ve svých aktivitách a samozřejmě i v kvalitě jednotlivých releasů. Poslední vydanou deskou je maxák "Onwards & Wrongwards", za níž je zodpovědný Inigo Kennedy. Singl je složen ze tří řízných tracků s originálním soundem tohoto autora. Určitě jeho zvuk pozná každý alespoň trochu zběhlý posluchač. I přez svoji pověst technobijce je tenhle vinyl spíše klubová záležitost. Pověstnou drsnost a zběsilost se Inigovi tak nějak podařilo udržet na uzdě, tudíž jsou všechny kompozice pohodlně použitelné a kompatibilní s dnešní často minimalistickou produkcí. Desce nechybí klasické kennedyovské samply a efekty a asi i proto jsem si ji rychle oblíbil. Možná jenom poslední track "Filaments" je lehce příbuzný spíše autorově produkci pod jménem Reducer, především díky svojí melodičnosti a aranžím. Osobně mě velice těší, že se vytvořila určitá skupina technoproducentů, kteří se nenechali strahnout vlnou minimalu a jdou si svou původní cestou. A právě takoví vycházejí u labelu Token.

www.tokenrecords.com
Daho 90%

 Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016